Column: ‘Hello and Goodbye’

| 09-04-2016

Het afgelopen weekend stond in het teken van het afscheid van Johan Cruijff. Indrukwekkend allemaal. Mooi, er bestaat dus toch nog het nodige fatsoen in de sport. Het wemelde van de spandoeken in de stadions. In alle soorten en maten. Van een majestueus exemplaar in de clubkleuren ‘blaugrana’ tijdens ’El Clasico’ in Barcelona, tot een klein stukje textiel een dag later in de Arena met erop gekrabbeld ‘Nummer 14 forever’.

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

Spandoeken, het gaat natuurlijk vooral om de slogans die spontaan op een stuk doek of karton worden geschreven. Zoals bijvoorbeeld bij de marathon van New York, van oudsher een broedplaats voor creatieve geesten op dat gebied. ‘In your mind you’re a Kenyan’ vind ik altijd nog één van de leukste. Dichterbij huis in het IJsseldelta Stadion is er bij de thuisduels ook aan spandoeken geen gebrek. ‘PEC Zwolle, desespereert nimmer‘ mag er zijn en uiteraard het doek met de beeltenissen van vader en zoon Jans, met de tekst ‘Dries & Ron, from father to son’. Kijk je verder rond in de thuishaven van PEC, dan heb ik ook waardering voor minder groteske uitingen met ludieke woordspelingen als ’The boys are PEC in town’ en al weer van een tijd terug ‘Slot zij met ons’.

In het Theater van de sport waren vorige week zaterdag twee enorme spandoeken opgehangen aan de lange kant zonder tribunes. Mooi en sfeervol en dat alles in het kader van de halve finale tussen Landstede Volleybal en Orion. Wat voor mij echter het meest in het oog sprong was een met tape wat slordig opgehangen wit lakentje met daarop in zwarte letters: ‘als één blok achter onze jongens’. Het mocht niet baten, Landstede verloor maar het was wel de juiste toon die de muziek maakte. Afgelopen donderdag kreeg de terugkeer van Jürgen Klopp op Duitse bodem meer aandacht dan de kraker zelf tussen Borussia Dortmund en Liverpool, waar hij nu actief is als trainer. Het Westfalenstadion had één groots eerbetoon aan Klopp in huis met een recordaantal spandoeken en borden, allemaal in de trant van ‘Wilkommen in der tollen Stadt’ en ‘Super Jürgen’. Eéntje bleef hangen bij mij. ‘Hello and Goodbye, sorry Jürgen’. Wie heeft ooit gezegd dat Duitsers geen humor hebben?

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

In mijn jarenlange strooptocht langs talloze voetbalvelden zag ik nooit een spandoek hangen bij HFC Storica. Jeroen Kloekke verdient er één. De jonge oefenmeester, pas 27 jaar en voor het eerst in zijn nog prille carrière hoofdtrainer, zit thuis. Aan de kant gezet na een vrije val en een reeks nederlagen, vaak met dubbele cijfers. Ik belde hem dit seizoen regelmatig op voor de voetbaloverzichten voor De Stentor. Ik had wel eens medelijden met hem na de zoveelste enorme zeperd. Maar nooit heb ik één negatieve uitlating over de club uit zijn mond kunnen optekenen. Altijd correct en vol goede moed, zelfs na die desastreuze 18-0 verliespartij bij Gramsbergen. Kloekke wilde graag het seizoen afmaken, ook al was het dweilen met de kraan open. Hij deed dat, zei hij, vooral voor al die goedwillende mensen binnen de club. In een desperate poging om het zinkende schip te redden heeft de clubleiding Kloekke nu op non actief gesteld. Het zou van karakter getuigen als de aanhang van Storica bij de resterende thuiswedstrijden ‘Het Hoge Laar’ opsiert met een spandoek. ’Jeroen bedankt’. Dat heeft hij op zijn minst verdiend.

Harry Bouwhuis

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

Harry Bouwhuis is als sportjournalist werkzaam voor onder meer De Stentor en De Swollenaer. Daarnaast maakt hij sport-items voor RTV Zoo. In 2006 stelde hij, met Michiel van Peppel, de succesvolle documentaire ‘Zwolse Strijd’ samen. In 2008 portretteerde Bouwhuis, met beeldend kunstenaar Henk Heideveld, bekende PEC-voetballers in het boek ‘Eregalerij’. Recenter leverde hij onder meer een bijdrage aan de verhalenbundel ‘Oost West, verhalen uit de Kop van Overijssel’ en werkte hij mee aan het boek ‘De finale van ‘77’. Hierin wordt de legendarische bekerfinale tussen PEC Zwolle en FC Twente in 1977 gereconstrueerd. Harry Bouwhuis verzorgt tweewekelijks een column voor Sportief Zwolle.

Landstede Volleybal, Volleybal, Voetbal, HFC Storica, Columns, PEC Zwolle, Harry Bouwhuis, Jeroen Kloekke

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws