Column: ‘Good and bad mistakes’

| 05-12-2015

Het was woensdagavond best gezellig in het Theater van de Sport. Ruim duizend toeschouwers zagen Verona met 0-3 winnen van Landstede Volleybal en niemand die er eigenlijk wakker van lag. Ingecalculeerd verlies heet zoiets. De sfeer was compleet anders als bij het niemendalletje tegen Lausanne, toen de Zwollenaren ook met 0-3 onderuit gingen.

© Annet van Raalten

Veel volleybaltoppers en oud-spelers waren present bij het duel, zoals Bas van de Goor, Reinder Nummerdor, Kars van Tarel, Harry van den Brink en Ronald Zoodsma. Het leek wel een reünie met uiteraard icoon Andrea Giani als meest prominente gast. Giani heeft een staat van dienst in het volleybal waar een paard de hik van zou krijgen. Talloze nationale titels met Parma en Modena, drie Europese en drie wereldtitels om over het aantal overwinningen in de World League nog maar te zwijgen. Maar zijn palmares is niet compleet. U en ik weten dat. Op 4 augustus 1996 sloeg captain Giani in Atlanta in de vijfde set bij 16-15 voor Nederland de bal tegen de antenne. Topfavoriet Italië afgeschminkt en Nederland Olympisch kampioen. De naar zijn hoofd grijpende bondscoach Joop Alberda. Dat beeld is nog steeds illustratief voor één van de mooiste momenten uit de Nederlandse sporthistorie. Dankzij Napolitaan Andrea Giani, die op een rustige woensdagavond zomaar in Zwolle present is met Calzedonia Verona.

Calzedonia, het klinkt een beetje als een naam voor een pizza. Maar Landstede heeft alleen in de eerste set zicht op een punt van het meest bekende gerecht van Italië. De wedstrijd is daarna snel gespeeld. De tweede set wordt 10-25 en in het derde bedrijf gunt Giani zijn ‘mindere goden’ speeltijd. Na afloop is de persconferentie misschien wel het hoogtepunt van de avond. Als Giani de businessruimte betreedt flitsen talloze mobieltjes. Alsof Paus Franciscus Zwolle even aandoet om naar een potje volleybal te kijken. De trainer is geen opgewonden standje als Giovanni Trappatoni of bijvoorbeeld Giovanni Guidetti bij de Nederlandse volleybalvrouwen. De man met het gedistingeerde plukje grijs is in het veld de rust zelf en ook na afloop. Ja, natuurlijk vond hij het Landstede-complex ‘molto bello’, de muziek ook mooi en Landstede best een leuke ploeg met wel problemen in de receptie. Hij spreekt geen Engels en Bas van de Goor, gepokt en gemazeld bij Modena en Treviso, vertaalde.

© Annet van Raalten

Uiteraard gaf ook Redbad Strikwerda zijn mening over de wedstrijd en deed dat ook prima in het Engels. ‘We made good and bad mistakes’, was de teneur. Coach Strikwerda liet zijn wereldberoemde collega, die met Slovenië recent nog tweede werd op het EK, weten dat de filosofie van Landstede het opleiden van talent is. Stijn van Schie werd als voorbeeld gesteld. Als hij in Zwolle uitgeleerd was, kon Giani hem gerust even bellen. De lach was groot na deze Strikwerdiaanse kwinkslag. Een lach die daarna plaatsmaakte voor een pijnlijke stilte toen de interviewer van dienst de volle businessclub de gelegenheid gaf Andrea Giani enkele vragen te stellen. Ook na een tweede oproep kon je een kanon horen afschieten. Het bleef muisstil. En zo kwam er een abrupt einde aan een audiëntie in Zwolle. Jammer, een gemiste kans.

Harry Bouwhuis

Harry Bouwhuis is als sportjournalist werkzaam voor onder meer De Stentor en De Swollenaer. Daarnaast maakt hij sport-items voor RTV Zoo. In 2006 stelde hij, met Michiel van Peppel, de succesvolle documentaire ‘Zwolse Strijd’ samen. In 2008 portretteerde Bouwhuis, met beeldend kunstenaar Henk Heideveld, bekende PEC-voetballers in het boek ‘Eregalerij’. Recenter leverde hij onder meer een bijdrage aan de verhalenbundel ‘Oost West, verhalen uit de Kop van Overijssel’ en werkte hij mee aan het boek ‘De finale van ‘77’. Hierin wordt de legendarische bekerfinale tussen PEC Zwolle en FC Twente in 1977 gereconstrueerd. Harry Bouwhuis verzorgt tweewekelijks een column voor Sportief Zwolle.

Landstede Volleybal, Volleybal, Landstede Sportcentrum, Harry van den Brink, Columns, Redbad Strikwerda, Harry Bouwhuis, Reinder Nummerdor

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws