Column: ‘Estádio da Luz of toch Wembley’

| 28-09-2013

Tevreden met de zesde plaats. Ik kan mij eigenlijk niet herinneren dat ik voor het laatst tevreden was met een zesde plaats of lager. Maar vrijdagavond was het toch echt het geval. Samen met drie ‘toppers’ nam ik onder de noemer ‘Fanclub René Higuita’ deel aan het eerste Zwols Kampioenschap Voetbalbalquiz. Oftewel een gezellig avondje uit met de mannen, want onder de circa tweehonderd deelnemers vielen vrouwen in het Landstede Sportcentrum niet te bespeuren.

Voor ons begon de quiz goed. Oké, we hadden Michel Bastos in het shirt van Excelsior op een foto van tien jaar terug niet herkend, maar dat mocht de pret niet drukken. Vervolgens gingen ook de categorieën ‘Eredivisie’ en ‘Europacups’ ons redelijk goed af. Althans, mijn teamgenoten Sander Walraven, Tom Vastenavond en Dick Vloedgraven gaven de antwoorden en ik schreef ze op. En toen ging het mis. In categorie vier ‘Stadions’, de laatste voor de eerste pauze, maakten wij een duur foutje. De vraag was: In welk stadion wordt in 2014 de Champions League-finale gespeeld? Een relatief eenvoudige vraag, zou je zo zeggen. Sander, de nestor van ons team, fluisterde meteen: Estádio da Luz. Tom had geen idee. En Dick en ondergetekende waren in de veronderstelling dat de finale - net als dit jaar - op Wembley zou worden gespeeld. Er volgde een korte discussie, waarna uiteindelijk toch Wembley werd ingevuld. Dom! Zo bleek een paar minuten later toen het juiste antwoord werd prijsgegeven.

“Dan ga ik wel bier drinken”, reageerde Sander, misschien wel de grootste kenner van ‘nutteloze’ voetbalweetjes in ons team. Zo riep hij bijvoorbeeld FC Vlaardingen op de vraag: Tegen welke club speelde PEC Zwolle in 1978 de kampioenswedstrijd? Helaas verscheen Vitesse op ons formulier, maar eigenlijk wisten we het dus wel… En ook Philip Cocu werd door Tom genoemd als diegene die op het EK 2004 tegen Zweden faalde in de strafschoppenserie. Alleen kozen wij - gezamenlijk welteverstaan - voor John Heitinga. Spijtige missers. Gelukkig zonder grote gevolgen, want met een paar puntjes meer waren we nog geen kampioen geworden. De titel ging immers glansrijk naar een team met redactieleden van NUsport. Geen verrassing, want cijferfetisjist Michel Abbink en consorten (Remco Regterschot, Frank van der Vlugt en Rypke Bakker) wisten in de afgelopen jaren al aardig wat voetbalquizjes in het land naar hun hand te zetten.

Op plek twee eindigde, onder aanvoering van Fox-voetbalcommentator Mark van Rijswijk, het team ‘Rashidi Yekini’. Groot voetbalkenner Van Rijswijk liet na afloop weten niet onder de indruk te zijn van de moeilijkheidsgraad van de vragen. Hij schaamde zich dan ook voor de zeven fouten van zijn team. Bij de teamleden van Fanclub René Higuita heerste aan het einde van de avond vooral tevredenheid. Al zal er nog lang worden na gesproken over dat stadion van Benfica in het Portugese Lissabon. Nog zeker een jaar, want bij de tweede editie van het Zwols Kampioenschap Voetbalquiz zijn wij er natuurlijk weer bij.

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

Rob Heethaar
Redactie Sportief Zwolle

Columns, Voetbalquiz Zwolle, Rob Heethaar

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws