Column: ‘De dunk van Willem-Alexander’

| 23-04-2016

Het gaat goed met onze stad. Recent werd de 125.000ste inwoner begroet, Zwolle blijft een trekpleister en de al eeuwen geleden zoekgeraakte kaak van Thomas a Kempis is opgespoord in een abdij in Frankrijk. Prima nieuws, maar het valt uiteraard allemaal in het niet bij het bezoek van de koninklijke familie komende woensdag aan Zwolle.

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

Hebt u ze al in huis, de Zwolse Koningsballetjes, het kroonjuweelbrood en de Koningsdag-ringen? De hele stad raakt langzaamaan in de ban van Koningsdag. Zelfs de spelers van PEC Zwolle tooiden zich woensdagavond in Oranje en stonden in die outfit in de eerste helft borg voor een vorstelijke vertoning tegen NEC. Na de thee was het helaas wat minder. Ik houd de sociale media een beetje bij en weet allang dat het kat uit de boom kijken en mopperen tot de kernkwaliteiten van de gemiddelde Blauwvinger behoren. Want na de vlekkeloze uitvoering voor rust waren er weer negatieve reacties over die saaie tweede helft. Wees toch eens trots! Als PEC op 1 mei wint van Excelsior doet het tot het laatst opnieuw mee voor een ticket voor de play-offs. En met de slotwedstrijd tegen PSV als apotheose ligt er ergens aan de Ceintuurbaan in Zwolle misschien ook maar zo de sleutel voor de landstitel.

Bepaald geen Oranje stemming bij Landstede Volleybal, dat woensdag uit bij Dynamo afgeschminkt via de achterdeur afscheid nam van het steeds verder afbrokkelende nationale topvolleybal. Een ‘exit’ na een episode vol successen. Nooit was het Theater van de Sport zo vol toen op 30 maart 2013 in een zinderende vijfsetter Lycurgus werd verslagen. De ontlading was groots. Landstede landskampioen! Als je wint heb je vrienden. Vorige week zaterdag, ruim drie jaar later, werd op dezelfde plek, in een wedstrijd met als inzet de derde plaats, de laatste thuiswedstrijd afgewerkt. Nog geen honderd toeschouwers bij een duel waarin Redbad Strikwerda zijn afkeer voor de troostfinale onderstreepte met een flink door elkaar gehusselde opstelling. Het is het goed recht van de coach die verkast naar het Zwolse vrouwenvolleybal. Maar is er ook nog niet zoiets als een verplichting richting aanhang, ook al is die intussen gereduceerd tot een groepje hondstrouwe supporters? Alleen in de overtuigende eerste set deden de trommels nog even denken aan de glorieuze tijden van weleer. Daarna werd het stil.

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

Nee, dan een paar uur later bij Landstede Basketbal dat voor het eerst in haar bestaan de reguliere competitie afsloot als koploper. Het enthousiasme was groot. Op 1 mei begint de halve finale van de play-offs in eigen huis. Een landstitel zou de kroon op het werk zijn van de clubleiding, die niet alleen kiest voor het vlaggenschip maar zich ook nadrukkelijk inzet voor het opleiden.

Donderdagavond zag ik in ‘De Wereld Draait Door’ een item over de liefde van Barack Obama voor de basketbalsport. Hij speelde even mee tijdens een trainingspartijtje met de basketballers van North Carolina University en liet zien over een beste ‘lefthand’ te beschikken. Ik dacht direct: zou zoiets nou niet kunnen op Koningsdag in Zwolle? Ik weet het, het is kort dag maar een betere reclame voor de play-offs is er niet. Ik zie het helemaal voor me, een extra training van Landstede Basketbal op het Grote Kerkplein met een gastrol voor koning Willem-Alexander. Niet lang, vijf minuten is genoeg. Een lay-up, een driepuntspoging en afsluitend een spetterende dunk die ongetwijfeld prominent in beeld zal komen bij ‘Lucky TV’. Natuurlijk is het ‘wishful thinking’, maar heel af en toe mis ik het WC-pot gooien, steltlopen en touwtrekken. Ik wens iedereen een mooie en gezellige Koningsdag toe.

Harry Bouwhuis

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

Harry Bouwhuis is als sportjournalist werkzaam voor onder meer De Stentor en De Swollenaer. Daarnaast maakt hij sport-items voor RTV Zoo. In 2006 stelde hij, met Michiel van Peppel, de succesvolle documentaire ‘Zwolse Strijd’ samen. In 2008 portretteerde Bouwhuis, met beeldend kunstenaar Henk Heideveld, bekende PEC-voetballers in het boek ‘Eregalerij’. Recenter leverde hij onder meer een bijdrage aan de verhalenbundel ‘Oost West, verhalen uit de Kop van Overijssel’ en werkte hij mee aan het boek ‘De finale van ‘77’. Hierin wordt de legendarische bekerfinale tussen PEC Zwolle en FC Twente in 1977 gereconstrueerd. Harry Bouwhuis verzorgt tweewekelijks een column voor Sportief Zwolle.

Columns, Harry Bouwhuis

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws