Co Adriaanse krijgt oeuvreprijs in Zwolle

| 19-05-2017

Co Adriaanse heeft vrijdag in het MAC³PARK Stadion in Zwolle de Rinus Michels Oeuvreprijs in ontvangst mogen nemen. De voormalig trainer van PEC Zwolle kreeg de award uit handen van Louis van Gaal voor zijn gehele trainersloopbaan en voor het uitdragen van de naam en faam van het Nederlandse voetbal in binnen- en buitenland. “Co heeft het vak voetbaltrainer altijd beschermd. Daarom is het zo mooi dat hij nu ook gewaardeerd wordt door collega’s door middel van deze award”, aldus Van Gaal.

© Annet van Raalten
© Annet van Raalten
© Annet van Raalten

Naast Adriaanse en Van Gaal waren er maar liefst 1.500 trainers/coaches uit zowel het betaald voetbal als het amateurvoetbal naar Zwolle gekomen. En zij waren daar voor de vijftiende editie van het Nederlands Trainerscongres. De thuishaven van PEC Zwolle fungeerde voor het zesde jaar op rij als decor voor het congres dat jaarlijks wordt georganiseerd door de CBV en de VVON, in samenwerking met het vakblad De Voetbaltrainer en de KNVB. De voetbaltrainers uit heel het land werden vrijdagochtend allereerst welkom geheten door VVON-voorzitter Arnold Westen en CBV-voorzitter Han Berger. Vervolgens kregen de oefenmeesters een demonstratietraining te zien met in de hoofdrol een jeugdselectie van FC Utrecht. Deze veldtraining stond onder leiding van hoofd opleiding Henny Lee.

Rond 11.15 uur gaf Henny Lee het woord over aan Wilfred van Leeuwen, trainer van tweededivisionist VVSB. Samen met zijn collega’s verzorgde Van Leeuwen eveneens een demonstratietraining. De spelers die de training afwerkten waren jeugdspelers van PEC Zwolle. Het laatste woord voor de pauze was aan de voetbaltrainers Dennis Demmers (komend seizoen trainer van Jong FC Twente) en Roeland ten Berge, die een linietraining demonstreerden. Na afloop van de drie veldtrainingen in het MAC³PARK Stadion stond er voor alle trainers een lunch klaar.

© Annet van Raalten
© Annet van Raalten
© Annet van Raalten
© Annet van Raalten

Het programma ging om 14.15 uur verder met de uitreiking van de Rinus Michels Awards, onder leiding van presentator Kees Jansma. Allereerst werd de jeugdopleiding van Excelsior Maassluis uitgeroepen tot de beste van alle amateurverenigingen in Nederland. Na twee keer op rij AZ kreeg Ajax ditmaal de award voor beste jeugdopleiding in het betaald voetbal. Jan van Raalte van SC Genemuiden werd verkozen tot beste amateurvoetbaltrainer van Nederland. Maurice Steijn van kampioen VVV-Venlo kreeg de Rinus Michels Award voor de beste trainer van de Jupiler League. En de meest prestigieuze award ging naar Peter Bosz. De Ajax-trainer werd verkozen tot beste coach. Hij kreeg de voorkeur boven Giovanni van Bronckhorst (Feyenoord), Erik ten Hag (FC Utrecht), Henk Fraser (Vitesse) en Mitchell van der Gaag (Excelsior).

Peter Bosz kreeg de award uit handen van Leo Beenhakker. “Peter rammelt met Ajax aan de poort van het Europese topvoetbal en dat is een groot compliment waard”, stelt Beenhakker. De Ajax-trainer nam de prijs dankbaar in ontvangst. “Eervol, omdat ik verkozen ben door mijn collega’s. Dat is toch wel bijzonder”, zegt Bosz, die niet had verwacht dat hij de award zou winnen. “Nee, omdat met name Giovanni van Bronckhorst iets heel bijzonders heeft gepresteerd met Feyenoord. Maar ook Henk Fraser, die Vitesse aan haar eerste prijs in de 125-jarige clubhistorie heeft geholpen.” Aansluitend aan de uitreiking van de vijf Rinus Michels Awards gaf Kees Jansma het woord aan Louis van Gaal, die op zijn beurt Co Adriaanse naar voren haalde. Van Gaal overhandigde met grote trots de Rinus Michels Oeuvreprijs aan zijn vakgenoot.

© Annet van Raalten
© Annet van Raalten

Adriaanse kreeg als achtste trainer de oeuvreprijs. De bijzondere onderscheiding ging eerder naar Kees Rijvers, Piet de Visser, Wiel Coerver, Foppe de Haan, Leo Beenhakker, Louis van Gaal, Guus Hiddink en vorig jaar (postuum) naar Johan Cruijff. De 69-jarige Adriaanse was in zijn lange loopbaan hoofdtrainer van PEC Zwolle, FC Den Haag, Willem II, Ajax, AZ, FC Porto, Metallurg Donetsk, Al-Sadd, Red Bull Salzburg, het Olympisch elftal van Qatar en FC Twente. De Amsterdammer plaatste zich met Willem II voor de Champions League (1999), bereikte met AZ de halve finale van de UEFA Cup (2005), werd kampioen en won de beker met FC Porto (2006), werd kampioen met Red Bull Salzburg (2009) en won de Johan Cruijff Schaal met FC Twente (2011).

De vijftiende editie van het Nederlands Trainerscongres werd afgesloten met de officiële bekerfinale tussen de JO13-teams van AZ en PSV. En dat duel werd een prooi voor de jonge voetballers van AZ, die in Zwolle met 2-1 zegevierden en met de beker aan de haal gingen.

Voetbal, KNVB, Coaches Betaald Voetbal, Trainerscongres, MAC³PARK Stadion

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws