‘City Swim Zwolle wordt weer mooi feestje’

| 23-08-2016

De weersvoorspellingen beloven veel goeds, de voorbereidingen lopen vlotjes en het aantal vrijwilligers is voldoende. De organisatie van de derde editie van de Hiawatha City Swim Zwolle is zo goed als klaar om zaterdag 200 deelnemers de grachten van Zwolle in te sturen. “Het lijkt, mede door het weer, een mooi feestje te worden. Hopelijk weer mooier dan vorig jaar”, zegt Martin de Munnik namens de organisatie.

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

Open water zwemmen en Nederland, het was de afgelopen weken een gouden combinatie. Op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro haalden Sharon van Rouwendaal en Ferry Weertman een gouden medaille op de 10 kilometer en daarmee zetten zij de sport in een positief daglicht. Het Nederlandse open water zwemmen is dus van hoog niveau en ook in Zwolle verwacht men dat het niveau zaterdag hoger ligt dan tijdens eerdere edities. “Er doen 35 wedstrijdzwemmers mee en zij hebben een prima niveau. Daarnaast heeft Swol 1894 een eigen competitie en dat levert vast ook een aantal goede zwemmers op. En tijdens onze clinics in de Wijthmenerplas bleek al dat veel deelnemers weer beter zijn gaan zwemmen”, geeft De Munnik aan.

Een hoger niveau, maar de winnaar van vorig jaar ontbreekt op de deelnemerslijst. Johan Neevel gaf de voorkeur aan een ander evenement en dus komt er hoe dan ook een nieuwe winnaar. De Munnik tipt onder andere Willem van der Sterren, die al eens eerder won in Zwolle. “Maar ook Machiel Stolk kwam ik tegen en ik schat ook de jongens van Swol hoog in. Er zijn in ieder geval een hoop goede zwemmers aanwezig, dus ik ben benieuwd wie er met de winst vandoor gaat.” De 35 wedstrijdzwemmers starten zaterdag als eerste, om 11.00 uur. Vijf minuten later gaan de estafetteteams en de recreanten te water, waarna een half uur later de winnaar wordt verwacht. Start en finish vinden plaats in de buurt van het Rode Torenplein.

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

Naast de wedstrijd heeft de organisatie dit jaar extra aandacht voor de vele vrijwilligers die het evenement rijk is. In totaal steken ongeveer vijftig vrijwilligers de handen uit de mouwen. “Denk hierbij aan beveiligers in en rond het water, reddingsbrigade, EHBO, maar ook de mensen die de inschrijvingen regelen. Zij zijn hartstikke belangrijk en daarom hebben we een aantal extra’s geregeld”, vertelt De Munnik. Zo worden de vrijwilligers ontvangen in Brasserie De Hofvlietvilla, waar een kop koffie wacht. En na de City Swim Zwolle rijdt er een foodtruck het Rode Torenplein op om de vrijwilligers te voorzien van een hapje en een drankje. “In principe hebben we genoeg vrijwilligers, maar meer is altijd goed. Zoals gezegd: het wordt hoe dan ook een feestje.”

Swol 1894, Zwemmen, City Swim Zwolle

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws