Chris Smit positief over ‘FC Het Hoge Laar’

| 17-05-2018

“Samen sta je sterk en samen kun je sterker worden.” Het zijn de woorden van Chris Smit, die de rol van onafhankelijke bemiddelaar op zich heeft genomen om de voetbalclubs op sportpark Het Hoge Laar tot elkaar te brengen. “Ik ben zeker positief gestemd, want anders was ik wel gestopt met het aanjagen van dit proces”, zegt Smit.

© Jan Burgman Fotografie

Chris Smit vervulde in het verleden functies bij verschillende Zwolse voetbalclubs en was jarenlang voorzitter van CSV ‘28. Hij hanteerde tevens de voorzittershamer tijdens de verhuizing van CSV ‘28 naar Stadshagen. “Klopt en ik heb in mijn leven ook het nodige maatschappelijk werk gedaan. Daarnaast vind ik het gewoon leuk om als aanjager te fungeren”, aldus Smit, die begin januari voor het eerst met Dieze West, HFC Storica en Ulu Spor (de drie voetbalclubs op sportpark Het Hoge Laar) om tafel ging. “De drie partijen waren tijdens dat eerste gesprek heel enthousiast, maar helaas is Dieze West afgehaakt”, vertelt Smit, die in eerste instantie door Storica-voorzitter Freddy Jansen was benaderd om als onafhankelijke bemiddelaar te fungeren.

“Freddy heeft mij inderdaad gevraagd om te helpen. Ik vroeg hem vervolgens wel gelijk wat hij graag wilde bereiken. Een keer samen koffiedrinken is leuk, maar het is wel handig om te weten op welke fronten samenwerking wenselijk is”, stelt Chris Smit, die snel is gestart met het maken van analyses van de drie Zwolse voetbalclubs. “Ik heb mijn bevindingen teruggekoppeld naar de clubs en na meerdere gesprekken met de voorzitters van Ulu Spor en Storica is er afgelopen maandag, in het bijzijn van de leden van de clubs, een samenwerkingsovereenkomst gesloten.” Smit vindt het vooral belangrijk dat de leden achter het initiatief staan. “Iedereen zit er ‘open-minded’ in en daar ben ik blij mee. Want als je gelijk al de hakken in het zand zet, dan is het lastig om hobbels glad te strijken.”

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

Volgens de bemiddelaar liggen er op meerdere vlakken kansen voor Ulu Spor en HFC Storica. “Natuurlijk komt het financiële aspect om de hoek kijken, want als beide clubs op deze wijze doorgaan dan is er over vijf jaar van bestaansrecht geen sprake. Je moet als club rekening houden met toekomstige ontwikkelingen. De investeringen van de overheid lopen bijvoorbeeld terug, dus het kan maar zo zijn dat je over twee of drie jaar je eigen gras moet gaan maaien. Dan kun je achterover leunen en naar de gemeente wijzen of nu zelf initiatief nemen en gaan samenwerken”, zegt Chris Smit, die ook veel waarde hecht aan de maatschappelijke rol van de clubs. “In de wijken Holtenbroek en Aalanden wonen heel veel kinderen die behoefte hebben aan voetbal. Daar zit dus voldoende potentie.”

Of de samenwerking tussen Ulu Spor en HFC Storica in de toekomst leidt tot een fusie, dat weet Smit niet. “Ik sluit niets uit. Een fusie lijkt mij nu nog een stap te ver, want juridisch heeft dat ook nogal wat voeten in aarde. Maar afgelopen maandag viel al de naam ‘FC Het Hoge Laar’ voor een gezamenlijke jeugdtak. En waarom ook niet? Op die manier breng je diversiteiten al op jonge leeftijd bij elkaar. Ik merk in ieder geval dat de intentie om samen te werken er weldegelijk is. Dat is positief.”

Voetbal, Ulu Spor, Dieze West, HFC Storica, Sportpark Het Hoge Laar

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws