Bwefar: ‘Titel was een kwestie van tijd’

| 12-03-2013

De basketballers van ZAC zijn vrijdagavond kampioen geworden in de hoofdklasse van het rayon Oost. Met nog vier competitiewedstrijden op het programma kon het Zwolse feest na een gemakkelijke 64-100 overwinning op The Valley Bucketeers al losbarsten. “We hebben goede wedstrijden afgewisseld met mindere wedstrijden, maar al met al was het een prima seizoen. We kunnen niet anders dan tevreden zijn”, zegt speler Daud Bwefar.

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

Voorafgaand aan het seizoen werd er door ZAC Basketbal duidelijk uitgesproken dat het voor de titel in de hoofdklasse ging. In achttien wedstrijden maakten de basketballers duidelijk dat die uitspraken niet voor niets waren, want alleen BV Batouwe was eenmaal te sterk voor de Zwollenaren. De overige zeventien wedstrijden werden winnend afgesloten en daarbij stapte de ploeg in acht van die zeventien wedstrijden met honderd of meer gescoorde punten van het veld. “Die ene nederlaag is jammer en kunnen we alleen onszelf aanreken. Toch is het moeilijk om gefocust te blijven als het zo makkelijk gaat. Dat is ons wel aardig gelukt, op die ene wedstrijd tegen Batouwe na. De titel was uiteindelijk een kwestie van tijd, het gebeurde zelfs nog een week eerder dan gedacht”, zegt Bwefar.

De speler van de kersverse kampioen zoekt het succes van ZAC ook deels bij trainer Erwin Hageman. “Hij is hier vijf jaar geleden begonnen en heeft iedereen bereid gekregen om iets neer te zetten bij deze club. Daarnaast kregen we aan het begin van het seizoen de beschikking over Sjoerd Langevoort en Yuval Uzan, twee jongens die al eerder op een goed niveau hebben gespeeld. Uiteindelijk resulteerde dat in een goede mix binnen onze selectie en vervolgens een mooie titel.” Aanstaande vrijdag speelt ZAC voor het eerst als kampioen een thuiswedstrijd. “We spelen om 21.00 uur tegen Rebound ’73 en hopen dan met ons eigen publiek het kampioensfeestje nog een keer te kunnen vieren. Na zo’n seizoen zou dat erg mooi zijn.”

Landelijke eerste divisie
Dankzij het behaalde kampioenschap komt ZAC Basketbal volgend seizoen uit in de landelijke eerste divisie. Daud Bwefar vreest voor een moeilijk jaar. “Het eerste waar wij volgend seizoen mee moeten handelen is tegenstand. Het klinkt misschien arrogant, maar dat zijn we niet gewend. Daarnaast is het niveauverschil tussen de eerste divisie en de hoofdklasse best groot. Het wordt gewoon moeilijk.” Om goed voor de dag te kunnen komen hoopt de Zwolse kampioen voor het nieuwe seizoen door te kunnen selecteren. “Voor sommige jongens wordt het verre reizen moeilijk, zeker in combinatie met hun werk. Daarnaast hopen we de selectie te kunnen versterken, waardoor er misschien ook wel jongens niet goed genoeg blijken. Iedereen is zich er van bewust dat er geknokt moet worden voor een plaatsje in de nieuwe selectie.”

Basketbal, ZAC Basketbal

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws