Bwefar kraakt mogelijke huurverhoging

| 13-11-2015

De gemeente Zwolle hakt vrijdag de knoop door rond de mogelijke verhoging van de huurkosten van sportaccommodaties in Zwolle. Een verhoging die niet in goede aarde valt bij enkele voorzitters, waaronder Tonok Bwefar van Landstede Basketbal/ZAC. Hij stelt in een brief dat de voorgestelde tariefverhoging niet nodig is. “Aangezien er meer dan vijftien gymzalen in Zwolle zijn en ook nog sporthallen, moet het mogelijk zijn om meer inkomsten te genereren”, meldt hij.

© Annet van Raalten

Bwefar schreef zijn brief naar aanleiding van het rapport 'Bekostigingsprocedure binnensportaccommodaties' uit september 2011. In dit rapport wordt onderbouwd wat de kostprijs van een gymzaal en een sporthal is. Bwefar concludeerde dat de huidige beredenering van de gemeente Zwolle niet klopt. “Als eerste stel ik dat er niet naar de totale lasten van de gymzalen moet worden gekeken, maar slechts naar de exploitatielasten. De reden hiervoor is dat de gymzalen niet primair zijn gebouwd voor gebruik van de sportverenigingen. Deze gymzalen zijn gebouwd omdat de gemeente de wettelijke plicht heeft om voor scholen een sportaccommodatie te verzorgen. Ook zonder sportverenigingen zouden de huidige gymzalen allemaal tot stand zijn gekomen”, schrijft Bwefar.

Hij vervolgt: “Als ik vervolgens kijk naar de opbouw van de exploitatiekosten in het rapport, dan valt mij op dat er kosten worden opgenomen die niet binnen de eigen definitie (zie rapport) vallen. Van de kosten voldoen de OZB, waterschaps- en zuiveringslast, ov Belastingen en rechten en Onderhoudsbedrag EC 2011 niet aan de definitie van de exploitatiekosten. Deze kosten worden gemaakt omdat de gymzalen ter beschikking zijn gesteld aan het onderwijs. Ook zonder gebruik van de sportverenigingen worden deze kosten gemaakt. Bedrijfseconomisch gezien behoren ze dus tot de vaste kosten.”

De voorzitter van Landstede Basketbal/ZAC komt in zijn brief tevens met een alternatief. “Omdat er in 2016 toch 300.000 euro extra binnen moet worden gehaald vanuit de sport, waarvan 150.00 euro uit verhoging van de zaalhuur, heb ik gekeken naar een alternatief. Als de gemeente de maximale reële bezetting weet te realiseren, wordt er 58.790 euro extra aan inkomsten gegenereerd. Een verhoging van twintig procent van de huurprijs is niet nodig”, schetst de Zwollenaar. De gemeenteraad neemt vrijdag een beslissing omtrent de voorgestelde huurverhoging. Dan staat er een vergadering over de begroting op het programma, waarin ook de brief van Bwefar de revue passeert.

Gemeente Zwolle, ZAC Basketbal

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws