Buysman wint Omloop van de IJsseldelta

| 20-05-2017

Nina Buysman is zaterdagmiddag winnaar geworden van de dertiende Salverda Omloop van de IJsseldelta. De 19-jarige renster van Parkhotel Valkenburg besloot in de laatste 10 kilometer op avontuur te gaan en was uiteindelijk ruim te sterk voor ex-Hanzerenner Loes Adegeest. De Zwolse Maaike Brandwagt maakte haar debuut in de Omloop en reed de koers uit.

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl
© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl
© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

Het was vanaf het begin een onrustige koers. In Hasselt werd er al een kleine schifting gemaakt en rond Genemuiden was het deelnemersveld uiteen geslagen. Er reden vier groepen rond, met de favorieten veelal in de voorste groep. Ook Brandwagt kon lang mee met de eersten. De eerste geslaagde vluchtpoging van de dag kwam op naam van Ingrid Tempert. Zij reed een maximale voorsprong van 1 minuut en 50 seconden bij elkaar en ging bij Wilsum nog aan de leiding. Toch moest Tempert uiteindelijk passen voor het geweld van het peloton, dat inmiddels alweer een stuk groter was geworden. De twee voorste groepen voegden zich weer samen, waardoor het tempo verder werd opgeschroefd.

In de slotfase van de koers gingen vele rensters voor hun kans. Een groep van vier - Rotem Gafinovitz, Natalie van Gogh, Lucinda Brand en Jip van den Bos - ging op avontuur en dat gold even later ook voor Floor Weerink. Zij snelde naar een marge van tien seconden, maar werd ook teruggehaald. Dat was het moment voor Nina Buysman om te vertrekken. De piepjonge renster gooide het gas los en kreeg gezelschap van Loes Adegeest, die in het verleden uitkwam voor Hanzerenners Zwolle. De voorsprong liep gestaag op naar twintig seconden en uiteindelijk bleven de twee het razende peloton voor. Adegeest had echter geen puf meer om met Buysman mee te gaan, waardoor zij in de eindsprint moeiteloos met de overwinning aan de haal ging.

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl
© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl
© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

“Ik weet totaal niet wat mij overkomen is”, lacht Buysman haar tanden meer dan bloot. “Het viel een beetje stil. Ik denk, ik ga gewoon, probeer het gewoon en kijk wel hoe het uitpakt. Ik dacht, gewoon rijden en opeens heb ik gewonnen. Dat had ik totaal niet verwacht.” Ook voor Brandwagt was het een Omloop om te onthouden. Zij reed in een combinatieteam van Sunweb en Textielstad en kwam als 62ste over de streep. “Het was zwaar. Er werd redelijk hard doorgereden en als je dan te ver van achteren zit, dan wordt het heel erg zwaar. Het is mooi dat ik over de streep ben gekomen, maar het is vooral een doel om een keer als eerste over de streep te komen. Mijn eerste Omloop heb ik in ieder geval uitgereden”, lacht Brandwagt.

Wielrennen, Salverda Omloop van de IJsseldelta, Maaike Brandwagt

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws