Bruinenberg negende vertrekker bij PEC

| 29-05-2018

Sharon Bruinenberg is de negende speelster die PEC Zwolle Vrouwen gaat verlaten. De middenvelder, die dit seizoen terugkeerde van een zware blessure, gaat haar heil elders zoeken. Haar bestemming is nog onbekend. “Dat nieuws is vrij vers”, weet trainer Wim van der Wal.

© Jan Burgman Fotografie

Voor het aankomende seizoen kent de selectie van PEC Zwolle Vrouwen nog de nodige open plaatsen. In totaal verlaten negen speelsters de club, waaronder Stephanie Bukovec en Abby Holmes. Daarnaast vertrekt ook Marlo Sweatman en stoppen Nadja Olthuis, Pascalle Tang en Joos van Os ermee. Nurija van Schoonhoven gaat naar PSV, terwijl Suzanne Giesen naar de andere kant van de wereld verkast. Zij gaat spelen voor Wellington United in Nieuw-Zeeland. “Iedereen is bezig om de selectie compleet te krijgen, dus het is nog geen vakantie. Er komen in ieder geval weer meiden van Jong PEC Zwolle bij, waardoor de selectie voor een groot deel uit eigen talenten bestaat. Dat is ook wat het management wil”, zegt Van der Wal.

Historisch seizoen
PEC Zwolle Vrouwen komt uit een historische jaargang. Het bereiken van de kampioenspoule werd gevierd als ware het een kampioenschap was, maar daar bleef het niet bij. Het lukte uiteraard niet om aan te sluiten bij grootmachten FC Twente en Ajax, die in de pikorde ver boven iedereen staan. Daaronder liet PEC echter mooie dingen zien. Zo werd FC Twente een keer verslagen (1-3), moesten de Tukkers in het tweede duel flink aan de bak om de Zwollenaren te verslaan (3-5) en werden concurrenten op een nederlaag getrakteerd. “Uiteindelijk zijn we gedeeld derde geworden, want we hebben evenveel punten als Heerenveen gehaald. Een knappe prestatie”, vindt Van der Wal.

Ten opzichte van de eerdere jaren in de eredivisie niet alleen knap, maar ook een aanzienlijke verbetering. De club maakte stappen en dat straalde af op het team. Denk alleen al aan de buitenlandse inbreng van keepster Bukovec en verdedigster Holmes. Zij brachten nieuwe impulsen. “De buitenlandse speelsters moeten kwalitatief inbreng hebben. De taal was even lastig, maar we hebben er, vooral achterin, voetballend vermogen bij gekregen. Daarnaast is een groot stuk van het kader er nieuw bij gekomen. We zijn daardoor fitter en beter geworden”, concludeert Van der Wal, die ook de saamhorigheid van de ploeg roemt.

© Jan Burgman Fotografie

Voor het komende seizoen is het aantrekken van spelers uit het buitenland opnieuw een optie. “Het is voor ons lastig om spelers van de topploegen te halen”, vertelt Van der Wal. “Op een gegeven moment ga je dan kijken of spelers uit het buitenland zich aandienen. Met het management en de staf kijk je dan of iemand past.” Vakantie heeft Van der Wal dus nog niet, ook omdat er de komende periode wordt doorgetraind. Enkele speelsters komen in aanmerking voor WK’s en EK’s. Van der Wal: “Het is mooi voor de meiden, maar ook mooi voor PEC Zwolle. Dat die meiden daarvoor in aanmerking komen, geeft PEC aanzien. Het kan zijn dat ik daardoor in de beginfase van volgend seizoen aanpassingen moet doen, maar het zij zo. Het zorgt alleen maar voor meer bagage.”

Voetbal, Eredivisie Vrouwen, PEC Zwolle Vrouwen, Wim van der Wal, Sharon Bruinenberg

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws