Bouwman: ‘We gaan helaas niet oogsten’

| 26-09-2015

Dit had het seizoen van de dames van SV Zwolle Handbal moeten worden. Vorig jaar werd er gesproken over nog een jaartje zaaien, om vervolgens te gaan oosten. Alles leek in kannen en kruiken, tot een week voor de eerste training. Speelsters besloten om uiteenlopende redenen te stoppen, er waren blessures en ineens kon de oogst de prullenbak in. Het gaat er niet van komen.

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

“Laat ik het maar gewoon zeggen, het gaat er dit jaar niet van komen”, begint trainer Lambert Bouwman zijn verhaal. De fanatieke oefenmeester had het allemaal zo mooi uitgestippeld. Hij had een goede groep tot zijn beschikking en kreeg het geduld om aan iets moois te bouwen. Na twee jaar van zaaien, was het eindelijk tijd om de buit binnen te halen. Maar plots kwam er een enorme regenbui en nu laat de oogst op zich wachten. “Natuurlijk baal ik. Je bent ergens mee bezig, maar door omstandigheden komt het er niet uit”, zegt Bouwman, die net voor de start van de voorbereiding de nodige speelsters zag afhaken. De één door nieuw werk, de ander door blessures, allemaal gegronde redenen. De trainer kan er echter niets mee.

“Ik kan er niet boos om worden, want het valt allemaal te begrijpen. Eén speelster is gaan werken in Ter Apel en dat is niet om de hoek. Ze is om 19.00 uur thuis en om 19.30 uur trainen we. Dat is gewoon niet te doen”, geeft Bouwman een voorbeeld. Door het afhaken van de dames moest Bouwman halsoverkop de plannen omgooien. De selectie werd uitgebreid met speelsters uit het tweede team. Daardoor moest SV Zwolle opnieuw beginnen. “Je kunt in zes weken geen nieuw team kneden. In oefenwedstrijden lopen de kleine details nog niet goed en ik kan je zeggen, dat gaat ons opbreken. Daarom ga ik nu niet schreeuwen dat we voor het kampioenschap gaan. Dat is niet realistisch.”

Ondanks de plotselinge leegloop gaat Bouwman met frisse moed aan de slag. Hij en de ploeg doen even een stapje terug, maar zien wel genoeg perspectief. “Anders had ik wel getwijfeld om door te gaan”, zegt de coach. “Ik heb vertrouwen in de nieuwe dames. Ik denk dat zij uiteindelijk het niveau kunnen halen, maar dat heeft wel even tijd nodig. En ik hoop dat ik die tijd krijg.” Bouwman heeft nog wel een week om te sleutelen, want dan begint pas de competitie. “Ik ga er vanuit dat wij ons uiteindelijk in de middenmoot spelen. Als we ruim buiten de degradatiezone blijven, zo tussen plek vijf en zeven, dan ben ik dik tevreden.”

Handbal, SV Zwolle Handbal, Lambert Bouwman

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws