Bouwman: ‘Het komt er toch een beetje uit’

| 19-02-2016

“Je kunt nooit voorspellen hoe hard een groep groeit. Daarom ben ik altijd voorzichtig met de dingen die ik roep. Lukt het wel, lukt het niet, dat weet je nooit zeker.” Het is het relaas van Lambert Bouwman, trainer van de dames van SV Zwolle Handbal. Voor het seizoen leek het een lastige jaargang te worden, maar niets blijkt minder waar. Met nog zes wedstrijden te gaan staat de ploeg keurig vierde.

© Annet van Raalten

Regeren is vooruitzien. Een toekomstvisie is handig, vooral om op den duur stappen te kunnen maken. Je hoeft het Lambert Bouwman niet te vertellen. De handbaltrainer had het helemaal voor ogen. Hij en SV Zwolle hadden een paar jaar gezaaid en dachten dit seizoen te kunnen oogsten. Misschien stiekem wel een beetje achterover leunen en meedoen om de prijzen. Zover kwam het alleen niet. Net voor de start van het seizoen haakte een groep meiden om uiteenlopende redenen af. Werk, studie, verzin het maar. Bouwman en SV Zwolle moesten een stapje terug doen. “We hebben toen uitgesproken om voor een plaats in de middenmoot te gaan, zo rond plaats vijf. Dat komt er nu toch een beetje uit”, zegt de coach.

Want de trainer heeft het weer voor elkaar. Natuurlijk niet helemaal zoals gepland, maar dat doet Bouwman niets. Hij praat met trots over zijn ploeg en de prestaties. Een reeks van zes gewonnen wedstrijden bracht SV Zwolle op plaats vier, waar ook een plaats hoger nog tot de mogelijkheden behoort. “Het is een mentaal verhaal, vooral over acceptatie en dingen uitspreken naar elkaar. Als alle individuen dingen accepteren en elkaar met de kleine dingen confronteren, dan ontstaat er vanzelf een hechte teamband. Dat hebben wij uitstekend gedaan”, zegt Bouwman, die in het verlengde daarvan ook speltechnisch vorderingen heeft gezien. “Ook dat gaat weer om acceptatie. Als iedereen doet wat er gezegd wordt, dan loopt het technische aspect gewoon in de pas mee.”

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

De tekenen lijken dus weer goed. Kan er volgend seizoen dan geoogst worden? Bouwman is in ieder geval al snel begonnen met het vormen van een selectie voor de komende jaargang. “Haha, ja, ik heb rond Kerst aangegeven dat de speelsters moeten nadenken over het komende seizoen. Maar wat in januari een ja is, kan in mei zo een nee zijn. Verrassingen als aan het begin van dit seizoen kun je nooit helemaal voor zijn”, aldus de coach. Voor dit seizoen lijkt het dus op z’n pootjes terecht te komen en misschien kan er dan later alsnog geoogst worden. Maar eerst de huidige jaargang op een positieve wijze afsluiten. Het verdedigen van positie vier is het doel.

Handbal, SV Zwolle Handbal, Lambert Bouwman

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws