Bolletjestrui voor Tietema: ‘Ik kan winnen’

| 01-05-2018

Wielrenner Bas Tietema staat nou niet te boek als een fervent klimmer. Toch liet hij zich zondag tijdens de Ton Dolmans Trofee op positieve wijze zien. Op de Limburgse heuvels ging hij met de besten mee en dat leverde hem na afloop de bolletjestrui op. “Ik ben er heel erg tevreden over en kan de bolletjestrui misschien wel winnen”, denkt Tietema.

© Annet van Raalten

Tietema deed in het shirt van Beat Cycling Club mee aan de Tol Dolmans Trofee, een 180 kilometer lange wedstrijd dwars door het glooiende Limburgse landschap. De Zwollenaar kreeg een vrije rol toebedeeld en dat jasje bleek hem goed te passen. Meedoen om de dagzege was teveel gevraagd, maar Tietema won wel een aantal bergsprints. “Ik zou ouderwets aanvallend rijden en maakte deel uit van een hele goede, gevaarlijke ontsnapping. Ik won zoveel sprints, dat ik op een gegeven moment wist dat ik de leiding overnam. Hartstikke mooi”, lacht Tietema, die ook zijn ploeggenoten een goede dienst bewees. Omdat hij mee was in de ontsnapping, hoefden zij niet te rijden. “Dat moest een andere ploeg doen, want die miste de slag. Het gaf een positief gevoel.”

De bergtrui heeft waarde voor Tietema, vooral omdat de Topcompetitie dit jaar een stuk serieuzer wordt genomen. Zo worden de wedstrijden uitgezonden door Eurosport en na afloop stond Tietema voor de camera. “De competitie wordt een stuk beter in beeld gebracht en heeft daarom in aanzien gewonnen. Het is dan ook een mooie prijs”, stelt de wielrenner, die nog niet tevreden is over zijn eigen prestaties. Al gaat het de laatste periode de goede kant op. Zo reed hij in de Ster van Zwolle van voren, net als afgelopen weekend. “Het loopt niet zoals gehoopt. Het is niet slecht hoor, maar mijn topniveau heb ik nog niet gehaald. Ik zit er in finales bij, maar kan dan nog niet meedoen. Er moet een stap bij en ik heb het gevoel dat het komt.”

De Topcompetitie gaat nog over vijf wedstrijden en Tietema verwacht dat hij zijn leidende positie in het bergklassement kan vasthouden. Hij moet in ieder geval de Ronde van Limburg en een individuele tijdrit rond Vaals overleven. “De volgende wedstrijd is Kempen en dan kan ik sowieso niet achterhaald worden. Ik heb best een grote voorsprong. Als ik iedere keer van voren zit, kan het best zijn dat anderen denken: daar gaan we niet meer voor rijden. Dat zie je in de Tour de France ook vaak. Ik ga in ieder geval mijn best doen om te winnen, want in de Limburgse heuvels kan ik aardig omhoog.”

Wielrennen, Bas Tietema

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws