Boer: ‘Laatste half jaar groot hoogtepunt’

| 24-12-2017

Diederik Boer terug naar PEC Zwolle is vooralsnog een comeback om je vingers bij af te likken. De prestaties van het team zijn fantastisch, maar dat geldt net zo goed voor de prestaties van het individu. Het is de kroon op een bijzonder jaar, waarin Boer niet alleen in Zwolle mooie dingen beleefde. “Het laatste half jaar is wel één groot hoogtepunt”, vertelt de keeper.

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

Beter kun je het niet wensen als je besluit terug te keren op het honk waar je al zolang hebt gezeten. Diederik Boer maakt in 2014 de overstap van PEC naar Ajax, maar besluit om in 2017 de omgekeerde weg te bewandelen. Wat er daarna plaatsvindt, mag gerust getypeerd worden als een succesverhaal. De doelman wint in de voorbereiding de concurrentiestrijd met Mickey van der Hart en komt terecht in een ploeg met, zo blijkt later, bijzonder veel kwaliteit. De ene na de andere tegenstander wordt in de vernieling gespeeld en daarbij excelleert Boer meermaals. Het heeft zelfs een clubrecord tot gevolg, aangezien hij in november de boeken in gaat als de PEC-keeper met de langste reeks zonder tegendoelpunt.

Boer komt in Zwolle terecht als een doelman die een Europa League-finale heeft meegemaakt. Met Ajax is hij in 2017 onderdeel van een succesvolle Europese campagne, waar hij ontzettend van geniet. “Het was once in a lifetime, denk ik. De manier waarop we speelden, de wedstrijden die we wonnen, ik heb daar echt van genoten. Tegen Schalke 04 kregen we de bevestiging dat het goed zat en thuis tegen Lyon viel alles op zijn plaats”, zegt Boer, die niet wil spreken van een hoogtepunt. “Ik was er onderdeel van, maar niet als basisspeler. Het was iets heel moois en onvergetelijks, maar geen hoogtepunt uit mijn carrière.”

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

Zieke Onana
Het Europese succes mondt uit in een finaleplaats. In Stockholm nemen Diederik Boer en zijn ploeggenoten het op tegen Manchester United. Halverwege die finaledag beginnen plots vele telefoons te rinkelen. André Onana schijnt ziek te zijn en kan mogelijk niet spelen. En ja, dan valt automatisch de naam van Diederik Boer, die op dat moment mee is als tweede doelman. “Ik begrijp dat nog steeds niet”, reageert Boer bijna gepikeerd. “Iemand slingert zo’n gerucht in de wereld, misschien om onrust te zaaien of zo. Als jij echt ziek bent, dan ben jij een dag voor de wedstrijd niet bij de training. Als jij echt ziek bent, dan ben je ’s morgens niet bij een wandeling. Iedereen is dan zo blind om het over te nemen.”

Het levert Boer wel een drukke wedstrijddag op, want zijn vrienden vragen zich via appjes en telefoontjes af wat er speelt. Het blijkt een fabeltje en vanaf de bank ziet hij dat Ajax met 2-0 verliest. “Het is een kwestie van even logisch nadenken, even kijken en je weet dat het nergens op is gebaseerd. Er is geen seconde sprake van geweest dat ik zou spelen. Ik heb geen idee waarom iemand dat de wereld in slingert”, zegt Boer, die na de finale besluit om wederom voor PEC Zwolle te gaan keepen. Hij meldt zich op de eerste training in Wijthmen en gaat de concurrentiestrijd aan met Mickey van der Hart. Toch gaan de gedachten van Boer in die periode nog vaak terug naar Amsterdam.

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

Nouri
Het is op het trainingskamp in Epe als de keeper hoort van het verschrikkelijke nieuws rond Abdelhak Nouri, zijn oud-teamgenoot bij Ajax. De talentvolle middenvelder gaat in een oefenwedstrijd plotseling naar de grond en al snel blijkt het helemaal mis. Dagen later volgt de diagnose en die is schokkend. Nouri kampt met ernstige en blijvende hersenschade. “Ik vind het nog steeds heel lastig om daarover te praten…”, zegt Boer, terwijl hij wat aan zijn trui frunnikt. Het doet hem zichtbaar pijn. “Het is verschrikkelijk. Appie is gewoon een prachtig ventje… In de bloei van zijn leven, de wereld lag aan zijn voeten en dan overkomt hem dit. Op het trainingskamp in Epe kreeg ik het binnen en dan slaat de schrik wel even toe. Het is slikken, ja…”

In de dagen daarna zoekt Boer contact met oud-ploeggenoten en ook vandaag de dag probeert hij op de hoogte te blijven. “Maar de gezondheid van die jongen is het belangrijkste. Het is zo’n enorm sociale en lieve jongen. Je hoopt vooral dat het met een sisser afloopt”, zegt Boer, die daarmee spreekt over het dieptepunt van 2017. Dat zal voor de gehele Nederlandse voetballerij gelden, zo blijkt ook wel uit de vele steunbetuigingen die er zijn gekomen en de verhalen die vandaag de dag verschijnen.

Play-offs
Voor wat betreft 2018 is Boer duidelijk. Handhaving, daar praten ze in Zwolle niet meer over, en dat is volkomen terecht. Als je na de helft van alle wedstrijden op een vierde plaats staat, kan het nooit zo zijn dat je nog in degradatienood komt. “Ik vind dat wij de play-offs voor Europees voetbal moeten halen. Als er in de winter drie, vier spelers vertrekken, dan wordt het een ander verhaal, maar dat weet je niet. Als wij deze selectie intact houden en nog een half jaar verder kunnen, dan moeten we daar zeker voor gaan.”

Kerstinterviews Sportief Zwolle
- Sportief videoportret van Kim Robitaille
- ‘Storicanen moeten Storicanen blijven’
- Van Bergen: ‘2017 is een héél goed jaar’

Voetbal, Diederik Boer, Eredivisie, PEC Zwolle

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws