Boer en Slot waren er in 2002 ook al bij

| 13-04-2012

Extra spanning, een volgepakt stadion en uitgelaten FC Zwolle-supporters, voor Diederik Boer en Arne Slot is dit niet nieuw. Beide routiniers waren er tijdens het kampioensduel in 2002 ook al bij en behaalden toen door een 1-0 overwinning op Excelsior het kampioenschap in de eerste divisie. Arne Slot was destijds de grote man aan de kant van Zwolle, hij maakte het enige doelpunt van de avond. Boer zat op de bank en zal, als gevolg van zijn hoofdblessure, vrijdag weer niet spelen.

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

Hoewel er een glorieus einde lonkt, verliep die niet geheel vlekkeloos voor FC Zwolle. In dat opzicht kan een prima gelijkenis worden getrokken met het kampioensjaar 2001-2002, toen ook niet alles van een leien dakje ging. Trainer Paul Krabbe had als beginnend trainer een bijzonder moeilijke start bij de provincieclub en had al vroeg in het seizoen een aanvaring met aanvoerder Claus Boekweg. Er werd in de beker verloren van FC Emmen en dus zat Krabbe al snel op de schopstoel zat. De trainer kreeg echter het voordeel van de twijfel en maakte van de Zwolse ploeg een saai, maar effectief kampioensteam, dat de overwinningen aan elkaar reeg.

Op de voorlaatste speelronde van het seizoen kon Zwolle tegen directe concurrent Excelsior in het eigen Oosterenk Stadion kampioen worden in de toenmalige Gouden Gids Divisie. Met een jonge Arne Slot (23) in de basisopstelling en Diederik Boer als reservekeeper ging de ploeg op zoek naar het kampioenschap. Het volledig uitverkochte Oosterenk Stadion kon echter pas diep in de tweede helft juichen. Een lange bal van Marco Roelofsen kwam terecht bij Slot, die kapte zijn man uit en schoot met een bal in de lange hoek FC Zwolle naar de eredivisie en de aanwezige supporters in extase.

Het kampioenschap betekende het einde van een roerige tijd voor de club. In het begin van de jaren ’90 balanceerde de FC financieel op de rand van de afgrond. PEC Zwolle ging failliet en onder de naam van FC Zwolle werd een doorstart gemaakt. De promotie naar de eredivisie in 2002 maakte een einde aan een onzekere periode en bezorgde de club sportief succes. Arne Slot speelde echter nog geen duel voor Zwolle in de eredivisie, hij verkaste het volgende seizoen immers naar NAC Breda. Diederik Boer bleef wel en speelde met Zwolle tot dusver drie wedstrijden in de eredivisie.

Voetbal, FC Zwolle, Jupiler League, Kampioenschap FC Zwolle 2012

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws