Bijzondere start voor waterpolosters Swol

| 07-12-2018

De waterpolosters van Swol 1894 gaan vanaf zaterdag op jacht naar een ticket voor de eredivisie. Maar wat er in de promotiepoule voor zo’n startbewijs nodig is, heeft niemand duidelijk voor ogen. “Dat is heel ongebruikelijk, maar we gaan ervoor”, lacht Swol-aanvoerder Judith Noordhuis.

© Jan Burgman Fotografie

De competitie bestaat voor Swol uit twee delen. Deel één is inmiddels met succes afgerond en leverde de Zwollenaren deelname aan de promotiepoule op. Zo klaar als een klontje, zo duidelijk als wat. Maar rond de promotiepoule begint de onduidelijkheid. Er doen acht ploegen mee en in eerste instantie zouden de beste vijf teams van die competitie promoveren naar de eredivisie. Totdat er een nieuwsbrief van de bond kwam en alles op de schop ging. “Een nieuwsbrief he, naar alle leden. Daar stond ineens in dat het was gewijzigd naar drie teams. Daar is een groot gedeelte van de clubs het niet mee eens”, legt Swol-coach Mieke van der Sloot uit.

’Grijs gebied’
Swol begint zaterdag aan de promotiepoule, maar doet dat wel in onduidelijkheid. Vanwege de weerstand vanuit de clubs maakt de bond een ronde, maar die is nog niet ten einde. “Ik hoor geluiden dat het mogelijk weer wordt teruggedraaid als veel clubs het er inderdaad niet mee eens zijn. Het blijft voor ons alleen nog even grijs gebied. Maandag heeft Swol een gesprek en dinsdag is er in Alphen aan de Rijn een meeting over hoe en wat. Maar dan is de competitie dus al begonnen”, zegt Van der Sloot, die desondanks wel zin heeft om te beginnen. “We gaan gewoon knallen hoor.”

© Jan Burgman Fotografie

Dat geldt ook voor Noordhuis, die in Zwolle al voor het derde jaar deel uit maakt van een bijzondere ploeg. Swol maakte de afgelopen seizoenen de ene na de andere stap en dingt nu zelfs mee naar een plaats op het hoogste niveau. “Je staat er niet echt bij stil, omdat het een heel prettig team is en het heel fijn gaat. Als je er dan wat beter over nadenkt, dan besef je wel dat het niet gebruikelijk is. Je ziet het ook aan de toenemende aandacht. Het is bijzonder dat het zo goed is gegaan en dat het nu weer zo goed gaat. Dat komt vooral omdat we zo’n leergierige groep hebben en met Mieke hebben we een echte trainer. Ze heeft echt iets te bieden”, vindt de captain.

Het doel is om mee te doen om promotie en daarom wil Swol proberen bij de eerste drie te eindigen. Want wat de uitkomst van het gesteggel ook wordt, dat moet sowieso voldoende zijn. “Dat we nu gaan spelen om promotie, is al hartstikke goed en daarmee hebben we ons doel gehaald. Een plaats bij de eerste drie wordt niet makkelijk, maar het is ook zeker niet onhaalbaar”, denkt Noordhuis, die zaterdag met haar ploeg op bezoek gaat bij HBW en dat is tevens de enige wedstrijd voor de feestdagen. Had die, gezien de problemen, niet beter verplaatst kunnen worden? “Dat is ook wat anderen hebben gezegd, maar het is niet gebeurd. Wij gaan er gewoon voor”, aldus coach Van der Sloot.

Waterpolo, Swol 1894, Mieke van der Sloot

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws