‘Bestaansrecht voor Edon? Zeker weten’

| 01-11-2016

Voetbalvereniging Edon kampt met hele grote problemen. Net voor de zomer werd het eerste elftal al opgeheven en nu dreigt het restant van de club ook om te vallen. De houten doelpalen, de nostalgische kleedkamers en kantine, nog even en ze zijn verleden tijd. Frans Kwakman, William van Oene en Maikel Hondebrink reageren.

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

Het trio was de afgelopen jaren nauw betrokken bij de Zwolse voetbalvereniging. Kwakman als voorzitter, Van Oene als goaltjesdief, en Hondebrink als hoofdtrainer. Voor Kwakman, die net voor de zomer besloot te stoppen als voorzitter, kwam het laatste nieuws hard binnen. Deze week wordt er namelijk met de leden gesproken over de toekomst van de club en dan kan het maar zo gedaan zijn met de pret. “Dat gaat mij verschrikkelijk aan het hart, het is diep droevig”, zegt de oud-preses, die nog altijd een adviserende rol heeft. “Maar ik ga niet over mijn eigen graf heen regeren. Ik hoop vooral dat Edon blijft bestaan, want het heeft zeker weten bestaansrecht. Maar dan moeten de bestaande leden er wel de schouders onder gaan zetten. Alleen vanwege nostalgie kun je niet bestaan.”

William van Oene droeg vijf seizoenen lang het shirt van Edon en groeide uit tot één van de goalgetters van de club. In die vijf voetbaljaren was hij namelijk goed voor 57 competitiedoelpunten. Inmiddels voetbalt Van Oene bij zondagclub SV Zwolle, maar toch draagt hij Edon nog altijd een warm hart toe. “We hebben nog een groepsapp met het oude Edon 1 en daarin werd er ook al over gesproken. Het zou gewoon heel erg jammer zijn als de club er straks niet meer is, want ik heb er vijf hele leuke jaren gehad. SV Zwolle en Edon zijn mijn clubs”, roept de spits, die duimt voor een goede afloop. “De houten doelpalen, het kleine veld, daar wordt toch over gesproken. Het zou echt jammer zijn als dat straks allemaal verdwenen is.”

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

Ook bij oud-trainer Maikel Hondebrink kwam het nieuws wel even binnen. Hondebrink, die vijf seizoenen lang de scepter zwaaide, schrok. “Ik heb daar mijn eerste stappen als hoofdtrainer gezet en draag de club toch wel een warm hart toe. Ik schrok dan ook wel van het nieuws, al was dat voor de zomer nog wel erger. Toen besloten ze te stoppen met het eerste elftal. Als ik ook maar iets kan doen om Edon te helpen, dan laat ik dat zeker niet na.”

Boodschap
Voormalig voorzitter Kwakman heeft nog een boodschap. Hij hoopt dat voetballiefhebbers opstaan om de club te helpen. Er is aanwas nodig. “In het verleden stonden we ook op omvallen en toen is het ook gelukt om op te krabbelen. Het eerste elftal heeft zelfs nog twee jaar derde klasse gespeeld. Op dit moment hebben we twee teams en daar moeten er eigenlijk nog één of twee bij. Ik hoop dat er mensen bij Edon willen voetballen en dat er een sponsor komt. Dit is zo’n leuke club. Ik heb er geweldige jaren gehad.”

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl
Voetbal, Edon, Maikel Hondebrink, William van Oene

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws