Bert-Jan Lindeman wint Ster van Zwolle

| 06-03-2010

Bert-Jan Lindeman heeft zaterdag op indrukwekkende wijze de jubileumeditie van de Ster van Zwolle op zijn naam geschreven. De 20-jarige renner van Cyclingteam Jo Piels kwam na ruim vier uur koers solo over de streep in Zwolle. Zijn ploegmaat Peter-Jan Polling maakte het succes voor de Utrechtse formatie compleet door de sprint om de tweede plek te winnen. Ruud Fransen, de strijdlustigste van de dag, werd derde.

© Dennis Schnöink

De renners van ploegleider Han Vaanholt stonden voor aanvang van de vijftigste Ster van Zwolle al hoog aangeschreven als kanshebbers voor de overwinning. De ploeg werkt met een budget van 400.000 euro, telt in totaal zestien renners en kon zodoende een sterke formatie op de been brengen voor de openingswedstrijd van het seizoen. De zes jongens in de Ster betaalden het vertrouwen op de best mogelijke manier uit. Piels domineerde de koers en zat constant met minimaal vijf coureurs van voren. En door goed teamwerk in de slotfase werd het eerste feestje van het seizoen een feit.

Na de neutralisatie van 3,3 kilometer aarzelde het peloton zaterdag geen moment en trapte direct stevig door. Dankzij een moordend tempo, waarbij snelheden van 55 kilometer per uur werden gemeten, kwamen enkele jongens al gauw in de problemen. Op de dijk tussen Zwolle en Wijhe leek de eerste slag geslagen, toen een kopgroep van veertien renners - met daarbij vijf coureurs van Piels - zich had geformeerd. Onder een stralend zonnetje, maar in de straffe ijskoude wind, was het peloton toen al in diverse waaiers uiteen gevallen.

Nog voor de beklimming van de Lemelerberg, na ongeveer veertig kilometer koers, kon een tweede groep aansluiting vinden bij de koplopers. Zij bereikten samen een maximale voorsprong van veertig seconden, dat bij de ravitaillering op zo’n honderd kilometer van de meet nog dertig seconden was. In de kopgroep werd dan nog steeds het meeste werk opgeknapt door de mannen van Piels, al deed het team van Ruiter Dakkapellen ook een stevige duit in het zakje. Zij konden echter ook niet voorkomen dat bij de doorkomst in Ommen halverwege koers, een tweede groep aansluiting kon vinden, waardoor er een eerste peloton ontstond van zestig man.

Op weg naar Hasselt viel het peloton opnieuw uiteen in twee groepen van vergelijkbare grootte, met alle favorieten in het eerste deel. Op de dijk richting Genemuiden smolten beide groepen weer samen en dat was voor de renners van Piels het moment om de finale te openen. Zij nestelden zich op kop, trokken hard door en bleven uiteindelijk met een groep van vijftien favorieten over, onder wie ook de winnaar van 2005 Peter Möhlmann. De definitieve slag was geslagen toen de voorsprong richting de minuut kroop.

Door toedoen van Bert-Jan Lindeman werden er nog eens tien renners gelost, waardoor Piels in een overtalsituatie naar de meet kon fietsen. Ploeggenoten Lindeman en Peter Schulting klaarden het karwei vervolgens op voortreffelijke wijze. Nadat een demarrage van Schulting nog gepareerd kon worden door Wim Botman, had niemand antwoord op de versnelling van Lindeman zelf. Zijn voorsprong bedroeg door slim koersen van zijn ploegmaat al snel een halve minuut, waarmee de eerste zege van het seizoen veilig was.

© Dennis Schnöink
Wielrennen, Ster van Zwolle, Bert-Jan Lindeman

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws