Bert-Jan Lindeman wint de Ster opnieuw

| 08-03-2014

Bert-Jan Lindeman heeft zaterdag voor de tweede keer in zijn carrière de Ster van Zwolle op zijn naam geschreven. De renner van het Rabobank Development Team - vorig jaar nog prof bij Vacansoleil-DCM - bleef met zijn drie medevluchters net uit de greep van het peloton. Achter de 24-jarige Assenaar werden de Deen Troels Ronning Vinther (Cult Energy Vital Water) en Brian van Goethem (Metec) tweede en derde. Zwollenaar Rick Mensink (19) werd uitgeroepen tot meest strijdlustige renner.

© Annet van Raalten
© Annet van Raalten

Onder prachtige weersomstandigheden werden om 12.00 uur 187 renners door wethouder Gerrit Piek weggeschoten voor de 54ste editie van de Ster van Zwolle. Vanaf het Grote Kerkplein werd er allereerst koers gezet richting Wijhe. In de zenuwachtige beginfase vielen meteen vier valpartijen te noteren. Op de Lemelerberg kwamen Joris Blokker (Parkhotel Valkenburg) en Sebastiaan Pot (Team 3M) als eerste boven, maar het duo kreeg weinig ruimte. Ook Zwollenaar Bas Tietema (19) van het BMC Development Team probeerde met een groepje mannen weg te rijden, maar die poging had door het hoge koerstempo weinig succes. Pas halverwege de wedstrijd lukte het Zwollenaar Rick Mensink (NWV Groningen) en Peter Schulting (Parkhotel Schulting) om samen voorop te blijven. De twee kregen nooit echt meer dan twee minuten voorsprong van het peloton en werden op tientallen kilometers van het einde dan ook gegrepen.

De wedstrijd leek vervolgens op een massasprint uit te draaien, maar toen koos Brian van Goethem (Metec) in Kampen toch nog voor de aanval. Niet veel later kreeg hij gezelschap van Bert-Jan Lindeman (Rabobank Development Team), de Deen Troels Ronning Vinther (Cult Energy) en de Pool Lukasz Wisniowski (Etixx). Het peloton gaf de vier nooit meer dan 25 seconden en leek op de streep op de vluchters neer te strijken. “Ik wist dat ze eraan kwamen, maar ik kijk in de koers eigenlijk nooit om. We hadden in het team afgesproken dat ik zou aanvallen en in het geval van een massasprint zouden wij voor Ricardo van Dongen en Maarten van Trijp rijden. Maar zolang er niemand aan kwam, heb ik mijn eigen koers gereden. Die Wisniowski bleef maar gas geven en ik heb me in zijn wiel genesteld om er op het laatst nog langs te schieten. Voor mij een mooie zege aan het begin van het seizoen”, aldus Lindeman, die de Ster van Zwolle in 2010 ook al wist te winnen.

© Annet van Raalten
© Annet van Raalten

Slechts een paar meter achter de vier koplopers wist de Deen Mads Würtz Schmidt (Cult Energy Vital Water) de sprint van het peloton te winnen. Bas Tietema uit Zwolle werd keurig dertiende. Zwollenaar Rick Mensink kreeg na afloop de ereprijs Fedor den Hertog voor zijn getoonde strijdlust. En namens Hanzerenners Zwolle wist helaas geen enkele renner een rol van betekenis te spelen.

Wielrennen, Ster van Zwolle, Rick Mensink, Hanzerenners Zwolle, Bas Tietema

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws