Bert Bunnik: ‘Kei- en keihard voor werken’

| 02-03-2017

Een langere winterstop dan die van de hockeywereld bestaat er zo'n beetje niet. Halverwege november begonnen de hockeyers van HC Zwolle aan de tussenstop en die komt aankomende zondag pas ten einde. Dan beginnen de Zwollenaren op bezoek bij Huizen aan een onderneming die moet leiden tot handhaving in de overgangsklasse. Coach Bert Bunnik blikt vooruit op de tweede seizoenshelft.

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

Bert, zijn jullie de winterstop goed doorgekomen?
“Nou, er is heel veel slecht weer geweest en de zaalcompetitie was onregelmatig. Daardoor was het een beetje rommelig. Zo konden we door sneeuw en vorst een aantal keren niet buiten trainen en werden er zelfs oefenwedstrijden afgelast. Dat had ik liever anders gezien. Maar daar hebben we geen invloed op, we kunnen er niets aan doen. Uiteindelijk hebben we in de fitnessruimte gewerkt en zeker nog wel gehockeyd.”

En jullie zijn naar Spanje geweest. Was dat een goed trainingskamp?
“Ja, zeker weten. Daar hebben we intensief getraind en veel dingen gedaan. Ook was er tijd om leuke dingen met elkaar te doen. We trainden op de velden van de universiteit, die lagen op een kwartier van ons hotel. Uiteindelijk hebben we twee oefenwedstrijden gespeeld, die we allebei hebben gewonnen. Dat waren nuttige wedstrijden, ook omdat er weer wat spelers terugkeerden. Daan Ros is terug van zijn voetblessure en Maarten Struyvenberg en Jurjan Boiten zijn terug uit het buitenland. Heel prettig.”

Heb je mentaal veel moeten doen? Er is in de eerste seizoenshelft veel verloren.
“Ja en nee. We hebben die wedstrijden verloren met in het achterhoofd dat we niet met onze sterkste ploeg stonden. Daardoor lijkt het ietsjes makkelijker te accepteren, al houdt niemand van verliezen. Het is niet zo dat we twee maanden lang met een sportpsycholoog in de weer zijn geweest, maar we hebben elkaar wel het een en ander meegegeven. Iedereen heeft wel door dat we kei- en keihard moeten werken om in deze klasse te blijven. Dat proberen we aan te dragen en dat doet Pieter-Jan Voerman, onze aanvoerder, ook.”

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

En? Slaat dat aan?
“Als je het nu aan iedereen gaat vragen, dan zeggen ze vast en zeker dat ze er klaar voor zijn en het is doorgedrongen. Maar in een wedstrijd komen er ook andere dingen bij kijken. Het is een andere spanning. Als trainer kun je er dan niets aan doen, eenmaal in het veld maken de spelers de beslissing. Dus dat is afwachten.”

Is het mogelijk om aan te sluiten bij de bovenliggende ploegen?
“Als andere ploegen dertien punten kunnen halen in een seizoenshelft, waarom wij dan niet? In de eerste seizoenshelft waren de verschillen niet supergroot, maar toch trokken we telkens aan het kortste eind. We zullen iets behoudender moeten spelen dan in de eerste seizoenhelft, bij een 2-1 voorsprong niet per se meer voor de 3-1 willen gaan. En Tijmen Maakal, onze keeper, heeft een belangrijke rol. Als hij zich lekker voelt, wordt het voor ons alleen maar makkelijker.”

Hockey, HC Zwolle, Bert Bunnik

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws