Bernadette Bol geniet van droomstart Swol

| 06-11-2017

Niemand had voorzien dat de waterpolosters van Swol 1894 op dit moment bovenaan in de eerste klasse zouden staan. De waterpolosters verbazen zelfs zichzelf, met name door een keurige overwinning op Livo. Bernadette Bol (27) kwam over van Bundesligaclub ETV Hamburg en geniet met volle teugen van het huidige succes.

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

Bol besloot in de zomer van 2016 het Nederlandse waterpolo te verruilen en te gaan buurten in Duitsland. Ze speelde voornamelijk voor Heerenveen, maar ging op avontuur in de Bundesliga. Bol streek neer in Hamburg, bij ETV Hamburg. Op het hoogste Duitse niveau liet Bol zich zien en maakte ze indruk. Toch kwam het avontuur na één seizoen ten einde en keerde de waterpoloster terug naar Nederland. “Het was niet meer te combineren met werk”, begint Bol. “Ik werk in de zorg en heb een baan van 32 uur. Van maandag tot en met donderdag werkte ik en van vrijdag tot en met zondag was ik in Duitsland. De arbeid-rust verhouding was vrij laag en daarom ging het niet meer. Dit was de meest verstandige beslissing.”

Bol trainde afgelopen seizoen al bij Swol, om zo in vorm te blijven voor haar wedstrijden in Duitsland. Op maandag, dinsdag en donderdag deed ze mee en zo was haar komst naar Swol bijna een één-tweetje. “Ik was graag nog langer in Duitsland gebleven, maar het was te zwaar. Ik trainde in Zwolle en die ploeg promoveerde naar de eerste klasse. Dat is een mooi niveau en dus was de stap zo gemaakt”, zegt Bol, die daarbij wel liet meewegen dat Mieke van der Sloot voor de Zwolse groep stond. “Ik kende haar al en ik kan goed met haar. En het is fijn dat er iemand boven de groep staat die het waterpolo goed ziet, dus dat heeft natuurlijk invloed gehad. Ik had ook voor Heerenveen kunnen kiezen, maar dat is eerlijk gezegd niets meer. Zwolle doet het goed en dus heb ik deze keuze gemaakt.”

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

In Zwolle loopt het wederom op rolletjes. Swol prijkte tot afgelopen weekend zelfs even bovenaan de ranglijst en deelt die positie inmiddels met MNC Dordrecht. Ongekende weelde, want het is zeker geen lullig niveau. Bol zelf moet nog wel even wennen, aangezien er ten opzichte van Duitsland overduidelijk andere wetten gelden. “Het gaat steeds beter, maar ik maak nog veel overtredingen. In de Duitse competitie is het spel veel harder, veel fysieker. Wat dat betreft moet ik nog een beetje wennen aan die voorzichtigheid. De scheidsrechters fluiten echt anders”, vertelt Bol, die nog wel eens terugdenkt aan Duitsland. Heimwee heeft ze niet, maar toch is er wel een beetje spijt. “Een klein beetje, maar het team bij Swol maakt heel veel goed hoor.”

Of Swol de huidige lijn voort kan zetten, durft Bol niet te zeggen. Met twaalf punten uit zes wedstrijden is de start boven verwachting, maar toch is de nieuweling realistisch. “Ik denk dat we wel een klein beetje boven onze stand leven. Al zijn er nog veel speelsters binnen het team die zich nog kunnen ontwikkelen. Het klinkt nu een beetje gek, maar ik hoop sowieso dat we in deze klasse blijven. Dit is geweldig, maar we moeten nog heel wat wedstrijden spelen.”

Waterpolo, Swol 1894

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws