Berkum wipt ook Cuijk uit de KNVB Beker

| 23-09-2015

Berkum heeft zich woensdagavond geplaatst voor de derde ronde van de strijd om de KNVB Beker. Op sportpark De Vegtlust won de ploeg van trainer Willem Brouwer na strafschoppen van topklasser JVC Cuijk. In de reguliere speeltijd kwam Berkum door goals van Ruud Wellenberg en Johnsen Bacuna twee keer op voorsprong (2-2). En ook in de verlenging nam de eersteklasser via Youp Kok en Chris van der Meulen twee keer de leiding, maar uiteindelijk moesten er strafschoppen aan te pas komen: 4-4 (5-3).

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl
© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl
© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

“Dat we het steeds weer hebben opgepakt is een staaltje mentale weerbaarheid”, zegt Berkum-trainer Willem Brouwer. “Als je vier keer voor komt en het steeds uit handen geeft, dan doe je iets niet goed. Maar vóór de penalties werd er al gezegd dat als we vier keer voor konden komen dat ook voor de vijfde keer moest kunnen.” Coach Arno Arts van JVC Cuijk vond dat zijn ploeg het vooral achterin af liet weten. “Als je zo naïef verdedigt verdien je niet te winnen. Berkum heeft het maximale eruit gehaald.”

JVC had in het eerste halfuur meer balbezit, al duurde het lang voordat er echte kansen vielen te noteren. Chefrino Eind leek na bijna een half uur dicht bij de openingstreffer, maar zijn uitbraak werd uitstekend geëlimineerd door Berkum-verdediger Razi Kanseyo. Berkum mikte op uitbraken via de snelle Chris van der Meulen en Johnsen Bacuna, maar strandde lange tijd in de Cuijkse verdediging en op doelman Yorit Kanters. Na ruim een half uur had Berkum meer succes toen Marc van der Meulen met een lange haal Bacuna bereikte. De Zwolse spits, de hele avond een ware plaag voor de JVC-defensie, was twee man te snel én te slim af. Zijn voorzet werd vervolgens binnen geknald door Ruud Wellenberg, die met een scherp oog voor de situatie door de as van het veld was opgestormd: 1-0. Direct na die goal moest het duel even stil worden gelegd omdat de veldverlichting uitviel, maar daarna werd er tot de rust niet meer gescoord.

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl
© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

Vijf minuten na de hervatting bracht Berkum-back Bram Pool op de doellijn redding, maar direct daarna kwamen de bezoekers toch langszij. Met een goed uitgespeelde aanval sneed JVC Cuijk door de Zwolse verdediging en Ilias Zaimi stond op de goede plek om de 1-1 binnen te leggen. Na ruim een uur nam Berkum echter opnieuw afstand, toen Marc van der Meulen met een lange pass broer Chris bereikte. Die stuitte in eerste instantie op JVC-keeper Yorrit Kanters, maar toen hij de bal terugkreeg vond hij Bacuna die alsnog voor 2-1 zorgde. Toen Berkum al begon te hopen op een overwinning kwam JVC vijf minuten voor het einde van de reguliere tijd toch weer terug. Een vrije trap werd verlengd door de te vrij staande Chefrino Eind en diens kopbal betekende de 2-2. Berkum-doelman Mathijs Bouwhuis behoedde zijn ploeg vervolgens nog met enkele knappe reddingen voor uitschakeling, zodat er moest worden verlengd.

Die toegift was nog maar enkele minuten oud toen Frank Hol namens de bezoekers van dichtbij hoog over schoot en keeper Bouwhuis bracht weer uitstekend redding bij een schot van Rik Renirie. Even later liet Bacuna opnieuw zijn klasse zien. Uit een ogenschijnlijk kansloze situatie wist de Berkum-spits de bal toch nog voor te zetten, waarna invaller Youp Kok fraai de 3-2 binnen kon schieten. Toen Berkum er in de 112e minuut niet in slaagde om de bal uit de defensie weg te krijgen profiteerde Zaimi echter opnieuw: 3-3. Vijf minuten voor het eind van de verlenging leek de buit voor de Zwollenaren toch echt binnen toen Chris van der Meulen, weer na slim voorbereidend werk van Bacuna, voor de 4-3 uithaalde. Maar opnieuw bleek dat niet genoeg. In de 118e minuut zorgde de sterk spelende Zaimi met zijn derde goal van de avond voor 4-4, zodat de beslissing moest komen uit een penaltyreeks.

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl
© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

Daarin bleek Berkum ijskoud door alle vijf strafschoppen foutloos te benutten. Keeper Bouwhuis bracht zijn ploeg een ronde verder door de inzet van Frank Hol met een fraaie actie onschadelijk te maken. Daarmee heeft Berkum na de uitzege bij TEC in Tiel opnieuw een topklasser uit het landelijke bekertoernooi gesmeten!

VV Berkum, Voetbal, KNVB Beker

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws