Berkum verrast titelkandidaat Staphorst

| 02-02-2019

Berkum heeft zaterdag op eigen terrein met 2-0 gewonnen van kampioenskandidaat Staphorst. De confrontatie tussen de twee Overijsselse hoofdklassers was lang niet altijd hoogstaand, maar wél spannend. De bezoekers verzuimden vóór rust afstand te nemen en liepen daarna in het mes van de hardwerkende Zwollenaren.

© Rainer Fröhlich
© Rainer Fröhlich

“In de eerste helft redde onze keeper een paar keer fantastisch en dat was het keerpunt. We hebben ons het snot voor de ogen gelopen en alles gegeven voor een héél belangrijke overwinning”, analyseert Berkum-trainer Raymond Schuurman. Zijn collega Dennis van Toor van Staphorst zag dat zijn ploeg het vooral in het eerste bedrijf had laten liggen. “Na de 1-0 was Berkum gevaarlijk in de omschakeling. We waren vandaag niet goed genoeg om ze pijn te doen.”

Berkum kwam aardig uit de startblokken, maar mogelijkheden voor Chris van der Meulen en Johnsen Bacuna leidden niet tot de openingstreffer. Staphorst nam al snel het heft in handen. En toen de snelle Mike Reuvers een paar keer voor problemen in de Zwolse defensie zorgde leken de bezoekers op weg naar hun eerste goal. Dat pakte anders uit, omdat riante kansen voor Martijn Brakke en Rob Mijnheer niet aan de bezoekers waren besteed. Daar speelde ook Berkum-doelman Dominic van Hoof een belangrijke rol in, met miraculeuze reddingen op onder meer een inzet van Mijnheer en een vrije trap van Martin van ‘t Ende.

© Rainer Fröhlich
© Rainer Fröhlich

In het tweede bedrijf kwam Staphorst er een stuk minder aan te pas. De bezoekers zetten wel druk, maar slaagden er maar een enkele keer in om écht gevaarlijk te worden. Na een uur nam Berkum afstand via een prima uitgespeelde uitbraak. Middenvelder Thom Kooke leek te kunnen afspelen op Bacuna, maar doorzag de dreigende buitenspelsituatie. Kooke hield in en bediende daarna Chris van der Meulen op maat. De Zwolse linksbuiten kapte zijn tegenstander uit, kwam naar binnen en haalde fraai uit voor de onhoudbare 1-0.

Slechts enkele minuten later leek Ferdi ter Avest voor de gelijkmaker te gaan zorgen, maar Berkum-keeper Van Hoof bracht opnieuw redding en vervolgens haalde aanvoerder Marc van der Meulen de bal van de Zwolse doellijn. Dat was eigenlijk het laatste echte wapenfeit van Staphorst, dat nog wel aandrong maar niet meer door kon bijten. Door de pogingen om de gelijkmaker te forceren ontstond er achterin meer ruimte bij de bezoekers en daar leek Bacuna, met nog een minuut of twintig op de klok, van te profiteren toen hij alleen voor Staphorst-doelman René Oosterhof opdook. De Zwolse spits had echter iets te veel ruimte nodig en werd bij zijn passeeractie wat uit zijn evenwicht gebracht, zodat deze droomkans in rook opging.

© Rainer Fröhlich
© Rainer Fröhlich

In de allerlaatste minuut van de officiële speeltijd pakte Johnsen Bacuna echter alsnog zijn doelpunt mee. Hij kreeg de bal voor het Staphorster doel ietwat fortuinlijk mee en maakte daarna het lang niet gemakkelijke karwei slim af: 2-0. Door deze toch weg verrassende Zwolse zege heeft Berkum zich wat lucht verschaft ten opzichte van de concurrentie in de hoofdklasse B. Staphorst had met een overwinning aan de kop van de ranglijst kunnen komen, maar speelde daar vooral na rust gewoon niet goed genoeg voor.

VV Berkum, Voetbal, Raymond Schuurman

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws