Berkum na strafschoppenserie ten onder

| 26-03-2014

Berkum is er woensdagavond niet in geslaagd zich te plaatsen voor de halve finale van de strijd om districtsbeker Oost. De Zwolse hoofdklasser verslikte zich in Wageningen in tweedeklasser WAVV. Na een 2-2 eindstand nam de thuisploeg de strafschoppen beter. “Dit is een enorme teleurstelling. Met die beker hadden we nog een prijs kunnen halen, dus dit is heel zuur”, stelt Berkum-trainer Roeland ten Berge.

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

“We hebben het in de eerste helft aanvallend aardig gedaan, maar we zijn kwetsbaar in de omschakeling. We schakelen te langzaam en daardoor krijgen we tegengoals.” In de eerste helft was Berkum voornamelijk op de helft van de tegenstander te vinden. Daar kwam na dik vijf minuten een flinke kans uit voort voor Youp Kok, die echter vlak voor het WAVV-doel hoog over schoot. De thuisclub liet met snelle uitbraken regelmatig zien ook over de nodige stootkracht te beschikken. Zo kon Wesley Mortier na een dik kwartier af op Berkum-keeper Mathijs Bouwhuis, die zijn schot maar net wist te pareren. Uit de rebound was er opnieuw gevaar, maar Marvin van den Born kon dat niet verzilveren. Even later was het wél raak toen de bal op links bij de totaal vrij staande Mortier kwam die onmiddellijk de 1-0 binnen knalde.

Nadat onder meer Jerrol Poot voor open doel een geweldige kans op de gelijkmaker had laten liggen, kwam Berkum in de 36ste minuut toch langszij. Chris van der Meulen, de beste man aan Berkum-zijde, passeerde behendig een hele serie WAVV-verdedigers en was daarna ook doelman Jari van de Peppel te slim af: 1-1. De Zwollenaren kregen vervolgens diverse kansen om met een voorsprong de rust in te gaan, maar elke keer ging dat nét mis.

Na de hervatting leek Arjen Westrik al snel dicht bij een treffer, maar keeper Van de Peppel redde goed en aan de andere kant moest zijn collega Bouwhuis een aantal keren ingrijpen bij inzetten van Wesley Martens en Mortier. Die laatste toonde even later wat een gevaarlijke en dodelijk efficiënte spits hij is toen hij, na lichtzinnig balverlies van Berkum op het middenveld, door Martens vanaf links werd bediend. Mortier aarzelde weer geen moment en maakte het karwei knap af: 2-1. Berkum-middenvelder Frank Hoolsema mikte daarna vlak voor de doellijn de bal op de paal, maar de Zwollenaren kwamen even later toch weer op gelijke hoogte. Youp Kok trok het strafschopgebied van WAVV in en werd daar onderuit gehaald. De terecht toegekende penalty werd onberispelijk benut door Chris van der Meulen, zodat de stand op 2-2 kwam en dat bleef zo tot het eindsignaal.

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

Dat betekende dat de beslissing uit een strafschoppenserie moest komen en daarin ging het al direct mis voor Berkum. Jasper van der Stouw nam de eerste penalty voor de Zwollenaren en tot zijn eigen afgrijzen belandde zijn schot op de paal. WAVV nam de strafschoppen vervolgens vlekkeloos en dus was de laatste poging van Berkum cruciaal. Chris van der Meulen zag zijn inzet gekeerd door Van de Peppel, normaliter actief in het tweede elftal van zijn club, waarmee de WAVV-sluitpost uitgroeide tot de held van de avond in Wageningen.

Berkum heeft door deze zure nederlaag een unieke kans gemist op de districtsbeker en loopt dus ook deelname aan het prestigieuze en lucratieve toernooi om de KNVB-beker mis. Voor de competitie, waarin de ploeg het ook behoorlijk benauwd heeft gekregen, is Berkum komend weekend vrij. Op 5 april staat er voor de Zwollenaren de moeilijke uitwedstrijd bij Flevo Boys, de huidige nummer twee van de hoofdklasse C, op het programma. “We moeten ons nu helemaal richten op de competitie, daar móeten we ons in handhaven. Ik ben zelf nog nooit gedegradeerd, niet als speler en ook niet als trainer dus we moeten er alles aan doen om Berkum in de hoofdklasse te houden”, aldus Berkum-coach Roeland ten Berge.

VV Berkum, Voetbal, Roeland ten Berge

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws