‘Beleven veel lol aan deze Tourchallenge’

| 4 Maanden geleden.

De Zwollenaren Mark Hogeboom en Manne Havinga zijn halverwege hun ‘eigen’ variant van de Tour de France. “We beleven vooral zelf heel veel lol aan deze Tourchallenge”, zegt Manne Havinga, die elke dag 25 procent van de afstand van de Touretappe van diezelfde dag per fiets aflegt. En hardloper Mark Hogeboom (BB-lopers) loopt elke dag tien procent van de etappe.

Mark Hogeboom (links) en Manne Havinga (rechts)

“Het gaat vooralsnog heel goed”, stelt Havinga, voor wie dinsdagavond de eerste bergetappe op het programma stond. “Klopt, we zijn daarom naar de Burgemeester Honcooplaan in Hattem gegaan om daar de nodige lusjes te maken. Aangezien de etappe 160 kilometer lang was, hoefde ik ‘slechts’ 40 kilometer te fietsen. Het is alleen bijna niet te doen om hier in de regio op zo’n korte afstand aan het aantal hoogtemeters te komen”, vertelt de Zwolse sportliefhebber, die in eerste instantie van plan was om bijna 1.000 hoogtemeters te pakken. “Dan moet je steeds heuveltje op en heuveltje af, maar dat gaat ook snel vervelen.”

Voor Manne Havinga is het halen van 25 procent van het aantal hoogtemeters een probleempje. “Verder is vooral het plannen de grootste uitdaging. Wij moeten immers ook gewoon werken, dus organisatorisch valt het allemaal niet mee”, zegt Havinga, die afgelopen weekend zelfs zijn fiets meenam naar een meerdaags festival. “Ze verklaarden mij voor gek, maar ik heb ook daar ‘gewoon’ mijn kilometers gemaakt”, stelt de Zwollenaar, die geen last heeft van fysieke ongemakken. “Ik ben het niet gewend om elke dag te fietsen, maar dat is eigenlijk het enige. Wat dat betreft is de Tourchallenge van Mark een stukje knapper. Hij moest de eerste Tour-week negen dagen achtereen hardlopen. Hij liep al zes keer een halve marathon. Dat is andere koek.”

Tijdens de Tourchallenge, zoals de heren het zelf noemen, krijgt het duo veel leuke reacties. “Er fietsen elke dag een paar mannen met mij mee. En er loopt ook regelmatig iemand met Mark mee. Dat maakt het extra leuk. Er is zelfs een golfer die wij hebben geïnspireerd voor een eigen Tour-variant. Als er een Touretappe van 180 kilometer op het programma staat, dan loopt hij achttien holes. Erg leuk om te zien en bovendien ook een tijdrovende challenge. Hij doet dit alles naast zijn drukke baan. Heel knap.”

BB-lopers

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws