Beduusde Landman: ‘Het is echt moeilijk’

| 21-11-2017

Van HFC Storica is de Zwolse voetbalwereld het inmiddels wel gewend: verliezen met een pupillenuitslag. Zaterdag bleek echter dat ook competitiegenoot Dieze West er wat van kan. De ploeg ging op eigen veld met liefst 0-15 onderuit tegen Zalk en dat zorgde voor een verbouwereerde trainer Henry Landman. Daags na het debacle is hij er nog beduusd van.

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

Voor het seizoen had hij nog zulke goede hoop. Landman was weer terug als trainer en had zin om met Dieze West aan iets moois te werken. Natuurlijk wist hij dat het in eerste instantie een lastig karwei zou worden, omdat hij een compleet nieuwe ploeg onder zijn hoede had. Daarnaast miste Dieze West een keeper. Toch was Landman positief en zag hij vooral een ploeg die over kwaliteiten beschikte. “En dat denk ik nog steeds”, begint de trainer. “Individueel zijn het allemaal fantastische voetballers. We hebben twee keer gewonnen, met heel leuk voetbal. Alleen die trainingsopkomst…Dat heeft zo'n effect op de groep. Zaterdag bracht ik een speler in die drie weken niet had getraind.”

Er zijn trainingsdagen dat Landman totaal niet weet waar hij aan toe is. Sommige spelers melden helemaal niet af, anderen heel vaak en om de gekste redenen. “Het is zo dat we soms met vijf of zes man op het veld staan. Dan kun je nergens aan werken, je kunt er geen team van maken. Samen met voorzitter Danni Boogerd zet ik de schouders er wel onder, maar wij kunnen het niet alleen. Ik zeg het maar eerlijk, het is hartstikke moeilijk”, zucht Landman, die het er overduidelijk lastig mee heeft. En zo gek is dat niet, want de coach klinkt zelf nog bevlogen. “Ik heb er altijd plezier in en heb ook nog wel vertrouwen. In deze ploeg zit veel kwaliteit. De motivatie is alleen weg, vooral door de trainingsopkomst. Het is maar weer afwachten hoe veel er dinsdagavond staan.”

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

De hele situatie resulteerde zaterdagmiddag in een pak slaag van jewelste. Thuis tegen Zalk had Landman vijftien man tot zijn beschikking, maar die bakten er, zacht gezegd, helemaal niets van. Na een dik half uur was het al 0-4 en in de laatste dertig minuten liep Zalk uit naar een 0-15 (!) overwinning. “Een pupillenuitslag”, treurt Landman nog steeds. “Ik heb zoiets nog nooit meegemaakt. Dan zit je op de bank en denk je alleen maar: hoe ga ik hier nog iets van maken. Er was best veel publiek, maar op een gegeven moment was er niemand meer. De kantine was leeg… Tja, wat moet ik daar nou op zeggen? Het was een rampdag, echt waar.”

Hoe nu verder? Dat is de belangrijkste vraag. Doordeweeks moet Landman improviseren, maar op zaterdag staan er ‘gewoon’ vijftien man. De coach doet zijn best om zoveel mogelijk spelers naar het trainingsveld te krijgen, zodat Dieze West de weg omhoog weer kan vinden. “Ik praat veel met spelers, om ze toch te motiveren. Ik snap het ook niet zo goed, want het zijn allemaal vrienden van elkaar. Misschien steken ze elkaar aan, dat kan. Ik blijf in ieder geval mijn best doen en hoop dat het goed komt. En als het niet goed komt, hoor ik dat vanzelf. Was ik nog maar jonger, dan trok ik zelf de kicksen aan..”

Voetbal, Dieze West, Vierde klasse C, Henry Landman

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws