BAZ-teams U18 en U20 klaar voor finale

| 26-03-2014

Voor de Basketball Academy Zwolle (BAZ), de jeugdopleiding van Landstede Basketbal, belooft het zondag een prachtige dag te worden. In een uitverkocht Landstede Sportcentrum speelt namelijk zowel het team onder 20 jaar (U20) als het team onder 18 jaar (U18) de nationale bekerfinale. “Het is geweldig dat we met twee teams de finaledag hebben bereikt”, zegt manager Adriaan van Bergen, die zeer trots is op het huidige niveau van beide teams.

© Annet van Raalten

“Ik ben nu zo’n dertig jaar coach, maar ik heb nog nooit zo’n hoog niveau gezien.” De jeugdteams van de Basketball Academy Zwolle acteren nationaal op het hoogste niveau en de U20, U18 en U16 zijn zelfs allemaal nog in de race voor de landstitel. “Het gaat dit seizoen inderdaad heel goed, maar dat is het gevolg van een proces dat zes jaar geleden al is ingezet. Wij begonnen toen met zeven spelers. In de jaren daarna zijn wij samen met het Centre for Sports & Education doorgegroeid. Wij hebben ons met een duidelijke visie en een goed plan ontwikkeld tot een opleiding met kwalitatief goede coaches”, vertelt Van Bergen, die vooral de samenwerking als grootste kracht ziet van de academy. “Wij hebben allemaal gelijkgezinden in huis, die elkaar naar een hoger niveau tillen. Wij helpen elkaar en gunnen elkaar het beste. Dat is zeer bijzonder.”

In de twee oudste jeugdteams van de Basketball Academy Zwolle (U20 en U18) zitten zelfs al spelers die regelmatig meetrainen met de grote mannen van Landstede Basketbal. “Je ziet uiteraard dat die spelers fysiek lichter zijn en nog ervaring missen, maar zij trainen wel gewoon mee”, stelt Van Bergen. Met het oog op ervaring ziet de manager de bekerfinale voor de spelers dan ook als een prima testmoment. “Ongeacht het resultaat leren zij zondag om te gaan met druk en het spelen voor veel publiek. En de één gaat daar beter mee om dan de ander, maar dat geeft niet. Ons doel blijft om die jongens op te leiden tot topsporter en ze hoeven pas op een hun 21ste top te zijn.”

In het Landstede Sportcentrum bijt het U18-team zondag om 11.00 uur het spits af. “Zij spelen tegen UBALL uit Utrecht en zijn zeker favoriet, want in de competitie werd er al drie keer gewonnen van UBALL”, stelt Van Bergen. Aansluitend aan deze finale staat in Zwolle om 14.00 uur de mannenfinale tussen GasTerra Flames en ZZ Leiden op het programma. En de finaledag wordt afgesloten met de U20-finale (16.30 uur) tussen het Zwolse U20-team en SPM Shoeters U20 uit Den Bosch. “Deze twee teams zitten qua niveau dichter bij elkaar, dus dat belooft een spannend duel te worden”, besluit Adriaan van Bergen, die met groot enthousiasme uitkijkt naar zondag. “Het wordt hoe dan ook een fantastische dag!”

Basketbal, Landstede Hammers, Adriaan van Bergen, Landstede Sportcentrum, Basketball Academy Zwolle

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws