Basketballers tonen defensieve verbetering

| 05-03-2016

Landstede Basketbal heeft zaterdagavond het uitduel bij Aris Leeuwarden met 59-70 weten te winnen. De Zwolse ploeg was vooral in verdedigend opzicht de baas op het veld en dat was nou net wat coach Herman van den Belt graag wilde zien. “Daar lag de focus, op het verdedigende vlak. Dat hebben we goed gedaan, want Aris heeft geen makkelijke punten kunnen maken”, analyseert guard Ewoud Kloos.

© Annet van Raalten

Verdedigen, het was in basketballend Zwolle afgelopen week gespreksonderwerp nummer één. Doordeweeks haalde Landstede tegen Challenge Sports Rotterdam met 96 punten bijna de magische grens van 100, maar ook kreeg het 84 punten tegen. “Zo zien wij het wel, dat we het de afgelopen weken vooral verdedigend hebben laten liggen. Voor vanavond lag daar dan ook de focus op”, vertelt Kloos. Landstede Basketbal maakte het Aris dusdanig lastig dat de Friezen in het eerste kwart tot slechts tien punten kwamen. Bij de rust was de marge van tien (10-20) iets geslonken, maar met 27-35 had Zwolle niets te klagen. “Aanvallend liep het vandaag zoals het liep, het verdedigende werk was het belangrijkste. En dat was solide, we hebben het goed opgepakt.”

Na de onderbreking kreeg Landstede het toch nog even moeilijk. Het gevaar van Aris-sterkhouder Javier Duren werd aardig platgelegd, maar toch kwam de thuisploeg helemaal terug. In het derde kwart nam Aris een 39-37 voorsprong, waardoor de Zwollenaren weer flink aan de bak moesten. “Dat was even een moeilijke periode, waarin Aris een mooie run maakte. Vervolgens wisten we toch weer onze stops te maken en daardoor kregen we het weer onder controle”, vindt Kloos. Die controle mondde vervolgens uit in een flinke voorsprong. Jessey Voorn was opnieuw aardig op schot en mede door zijn productie liep Landstede in het vierde kwart uit naar een 59-70 overwinning. “Ik vind het al met al een terechte overwinning”, zegt Kloos.

De blik van Landstede gaat nu richting het bekerduel van komende dinsdag tegen ZZ Leiden. De Zwollenaren moeten een marge van negentien punten goedmaken om de finale te bereiken. “Dat wordt een hele zware opgave. Maar als wij veertig minuten goed basketbal spelen, dan is het misschien wel mogelijk. En dat kunnen we”, aldus Kloos. Het duel in de halve finale tussen Landstede Basketbal en ZZ Leiden begint dinsdag om 19.30 uur.

Basketbal, Landstede Basketbal, Ewoud Kloos

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws