Basketballers Be Quick winnen 'oorlog'

| 01-10-2011

“It’s gonna be a war tonight.” Dat waren vrijdagavond de eerste woorden van coach Sanders Jackson. De mannen van Be Quick zaten in de kleedkamer en wisten dat het thuisduel tegen Rebound uit Harderwijk lastig zou worden. Coach Jackson sprak zijn spelers voorafgaand aan de wedstrijd nog maar eens toe. En liet hen weten dat het zeker geen simpel potje basketbal zou worden, maar een oorlog…

De wedstrijd begon voor de Zwolse formatie moeizaam. De Harderwijkers kwamen beter uit de startblokken en pakten een 2-7 voorsprong. Echter hadden daarna ook de Zwollenaren het vizier op scherp en hielden het hele kwart verder de aansluiting (22-20). In de tweede periode ging het aan Zwolse kant faliekant mis. Be Quick verloor enkele malen gemakkelijk de bal en de gastploeg liep uit naar een 26-34 voorsprong. De thuisploeg speelde ondermaats; weinig rebounds werden gepakt en veel gemakkelijke schoten werden gemist. De vooraf zelfbetitelde oorlogsstrijders waren niets meer dan een paar afgekeurde veldwachters, die inmiddels tegen een fikse achterstand aan keken. Er moest na rust dus wel iets gebeuren (ruststand 31-41).

In de rust sprak Jackson zijn manschappen nog eens hardhandig toe. Bijna niemand haalde zijn normale niveau en alleen dankzij het geweldig verdedigende werk van forward Vasilis Parasyris was het nog een wedstrijd. In de tweede helft kwam er een ander Be Quick uit de kleedkamer. De mannen begrepen dat er nog nooit een veldslag gewonnen was met een van 9-tot-5-mentaliteit en dus buffelden zij voor alles wat ze waard waren. Onder aanvoering van forward Parasyris werd er gevochten, geknokt en gestreden. De oud-dienstplichtige Griek speelde de wedstrijd van zijn leven en verdedigde de basket alsof de Peloponnesische Oorlog wederom was uitgebroken.

Be Quick was terug in de wedstrijd en had nog één kwart om de bezoekers in te halen. En dat gebeurde, want na twee driepunters oprij stond de thuisploeg eindelijk weer op voorsprong. (69-68). Maar bij de tegenpartij was nog geen sprake van overgave en dus bleef het tot op de laatste minuut spannend. Met een stand van 76-74 in het voordeel van Be Quick was er nog één aanval voor Rebound te gaan. Het schot werd gemist, maar ging via een Zwollenaar buiten de lijnen. Alles kwam aan op de laatste actie van de wedstrijd. Met nog twee seconden op de klok was winst of verlies nog nooit zo dichtbij. Rebound nam de bal in, maar de scheidsrechter vloot direct af wegens een te vroeg aflopend eindsignaal. De losse driepunter viel nog raak, maar het spel lag gewoon dood.

Toen ontstond er commotie, want de Harderwijkers claimden dat de driepunter telde en dat zij dus gewonnen hadden. Maar dat verhaaltje ging niet op. Het uitstekend fluitende arbitraire duo liet de aanval overspelen. Het laatste schot was een blindganger welke nauwelijks het bord raakte en dus won Be Quick de veldslag.

Basketbal, Be Quick '28 Basketbal

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws