Basketball Academy kijkt over de grens

| 23-10-2014

De Basketball Academy Zwolle (BAZ) behoort tot de top van het Nederlandse jeugdbasketbal. Internationaal gezien valt er echter nog een flinke stap te maken en met die gedachte reisde een Zwols U17-team afgelopen week naar Letland. In Riga begon de jeugd aan de European Youth Basketball League. “Het is het idee om daar ervaring op te doen”, weet Adriaan van Bergen, manager van de Basketball Academy.

© Paul Memelink

Dat de Zwolse basketbaljeugd er goed op staat, is in Nederland al even bekend. De Basketball Academy werpt zijn vruchten af, want de jeugdploegen behoren in hun leeftijdscategorie tot de top van basketballand. Op mondiaal gebied is Nederland qua basketbal een B-land en ook voor de Zwolse basketballers geldt dat er internationaal nog veel winst te behalen valt. Adriaan van Bergen beseft dit maar al te goed en reisde in april van dit jaar daarom naar Finland. “Via school zijn er wel eens uitwisselingen naar Finland en zodoende ben ik daar een week geweest. Ik zag daar onder andere een training van een U15-team. Die spelers waren sterk, snel en groot, echt van een heel hoog niveau. Zij speelden al Europees en dat zag je er echt aan af.”

Bij thuiskomst wist Van Bergen voldoende. Ook de Basketball Academy Zwolle moest zich over de grens wagen en zich daar meten met buitenlandse leeftijdsgenoten. Met behulp van ouders, het CSE en de internationale school Eerde werd het plan verder uitgerold. Afgelopen week beleefden de Zwolse basketballers hun Europese vuurdoop en met succes. Van de vijf wedstrijden won Zwolle er vier. “We kijken niet zozeer naar winnen of verliezen, maar meer naar de ontwikkeling. Voor onze jongens is het hartstikke goed om te beleven wat er internationaal wordt gevraagd. Qua niveau, maar ook qua omstandigheden. Hotel, lunch, wedstrijd, weer naar het hotel, dat ritme. Ik vind dat de groep daar zeer professioneel mee om is gegaan”, vertelt een tevreden Van Bergen.

Het tripje naar Riga is dan ook zeker voor herhaling vatbaar. En dat is maar goed ook, want de Zwolse jeugd mag nog twee keer op reis. Nog eenmaal is de eindbestemming Riga, de andere wedstrijden worden gespeeld in Vilnius. In totaal hebben de Zwolse basketballers aan het einde van de rit vijftien Europese wedstrijden achter de kiezen. Bij groepswinst promoveert BAZ uiteindelijk naar de hoogste divisie. “Maar nogmaals, dat is niet de doelstelling. Wij moeten in Nederland leren van andere landen, zodat we ook internationaal stappen gaan maken. Deze wedstrijden passen daar prima in. Daar ligt voor ons de focus.”

Basketbal, Adriaan van Bergen, Basketball Academy Zwolle

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws