Bas Tietema: ‘Het gaat al een tijdje lekker’

| 27-06-2017

Bas Tietema is na twee van de vijf etappes de leider in het algemeen klassement van de Wielermeerdaagse Noordenveld-Westerkwartier. De 22-jarige Zwollenaar, die dit jaar rijdt voor de Ierse continentale ploeg An Post, finishte zondag in de eerste etappe als tweede en maandagavond maakte hij opnieuw deel uit van de kopgroep, waardoor hij na de tweede etappe de gele trui om zijn schouders kreeg gehangen. “Het gaat goed. Eigenlijk gaat het al een tijdje lekker”, reageert Tietema.

In de afgelopen winter verruilde Bas Tietema het BMC Development Team voor het Ierse An Post. Voor de Zwollenaar werd het een verandering waar hij even aan moest wennen. “Over de beginperiode was ik inderdaad niet helemaal tevreden. Het ging wel goed, maar het kwam er niet uit. In de meerdaagse wedstrijden heb ik daarom vooral veel in dienst van de ploeg gereden”, vertelt Tietema, die in het voorjaar voor zichzelf besloot om even terug te gaan naar de basis. “Ik heb een periode veel in de eigen regio getraind en heb ook aan kleinere wedstrijden meegedaan. Dat ging hartstikke goed. Ik had zelf het gevoel dat ik weer heel sterk was.”

Terwijl de Zwollenaar keihard trainde, zat de buitenwacht ondertussen te wachten op goede prestaties van de renner van An Post. “Tja, zo gaat dat. Ik wist zelf echter dat ik prima bezig was”, stelt Bas Tietema, die vorige week woensdag tijdens het NK tijdrijden zijn neus weer nadrukkelijk aan het venster drukte. Na zijn derde tijd bij de beloften werd hij overstelpt met positieve reacties. “Daarmee heb ik wel een visitekaartje afgegeven, want dat was zeker niet slecht. De mensen om hij heen vonden het zelfs indrukwekkend”, aldus de sympathieke Zwollenaar, die tijdens het NK pas zijn eerste officiële tijdrit van het seizoen reed. “Deze wedstrijd was een mooi meetmoment. Ik had veel op het tijdrijden getraind, maar geen tijdritten gereden. Op de één of andere manier ligt het mij wel. Leuk is anders, want het is vooral afzien en behoorlijk zwaar. Maar als iets goed gaat, dan wordt het vanzelf leuk.”

Drie dagen na zijn podiumplaats op de tijdrit stond Tietema met veel vertrouwen aan de start van de wegwedstrijd. Maar zonder ploeggenoten werd het voor hem een haast onmogelijke opgave om een goede klassering te rijden. “Achteraf had ik mee moeten zitten, maar ik denk dat er weinig renners in het peloton hadden verwacht dat de kopgroep weg zou blijven”, vertelt de 22-jarige Zwollenaar, die er als eenling bewust voor koos om te wachten tot de finale. “De kopgroep ontstond al in de tweede ronde. Dat was redelijk vroeg in de wedstrijd. Er waren wel ploegen die het gat dicht wilden rijden, maar wij kwamen niet kort genoeg. Wel jammer, want ook in de finale voelde ik mij nog goed.”

Met het positieve gevoel van het NK stapte zondag alweer op de fiets voor de eerste etappe van de Wielermeerdaagse Noordenveld-Westerkwartier. En in die rit wist Tietema wel een plekje te bemachtigen in de 10-koppige kopgroep. “In de kopgroep kon ik steeds een hoog tempo blijven rijden, maar de sprint werd een lastig verhaal.” Rick Smit zegevierde en kort daarachter finishte Bas Tietema, die met zijn tweede plaats de jongerentrui in de wacht sleepte. Maandagavond kwam daar nog een gele trui bij, want dankzij een zesde plaats schoof hij door naar de koppositie in het algemeen klassement. “Maandag ging het een stuk beter dan zondag. Ik zat in de kopgroep van acht renners en wij pakten een voorsprong van bijna drie minuten. In de groep zat echter ook Jeff Vermeulen en die beschikt over een zeer sterk eindschot.” Vermeulen schreef dan ook de tweede etappe op zijn naam, terwijl Tietema werd beloond voor zijn sterke optreden met de leiderstrui.

“Ik hoop natuurlijk dat ik de gele trui deze week kan behouden. Ik ga er in ieder geval alles aan doen”, zegt de Zwollenaar, die woensdag, vrijdag en zaterdag opnieuw in actie komt in de Wielermeerdaagse Noordenveld-Westerkwartier. In het najaar rijdt Tietema nog een aantal UCI-koersen, waaronder een paar Belgische klassiekers. “Dit is mijn laatste jaar als belofte en de sponsor van mijn ploeg stopt er mee, dus ik wil aan het einde van dit jaar graag een mooie stap maken.” Een plek bemachtigen in een World Tour-ploeg is het ultieme doel.

Wielrennen, Bas Tietema

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws