Bas Tietema elfde in Ster: ‘Ging wel goed’

| 03-03-2018

Voor Bas Tietema is de 58ste Craft Ster van Zwolle zaterdag goed verlopen. De 23-jarige Zwollenaar, die debuteerde in het shirt van Beat Cycling Club, finishte na 179 kilometer als elfde op een ijskoude Ceintuurbaan. “Het ging eigenlijk wel goed. Ik zat elke keer mee. Helaas kwam ik in de finale gewoon tekort voor een topuitslag”, aldus Tietema, kort na het passeren van de streep.

© Annet van Raalten
© Annet van Raalten
© Annet van Raalten

Vlak voor de start op het Grote Kerkplein was Bas Tietema vol vertrouwen en verwachtte hij weinig hinder te gaan ondervinden van de lage temperaturen. “Ik ben er klaar voor. De kou gaat denk ik niet het lastigste zijn. Vooral de sterke wind is vermoedelijk een grote factor. Op zich is het nu wel prima in de zon. Het wordt nul graden, dus niet zo koud als de afgelopen week”, vertelt de Zwollenaar, die verder rekening hield met een zware wedstrijd. “Ik verwacht door de wind een afvalkoers en ik denk niet dat er erg veel gaan finishen. Zelf ben ik tevreden als ik in de finale wat moois kan laten zien.”

Voor de Zwollenaar verliep alles lange tijd naar wens. Halverwege de koers peddelde hij bij de doorkomst in Dalfsen nog ogenschijnlijk eenvoudig mee op de eerste rij van een grote kopgroep. Tietema bleef goed van voren zitten, maar had na het passeren van Genemuiden niet de power om mee te springen met een groepje van drie. “Bij Kampen reden er eerst drie weg en vanaf toen werd het voor ons een beetje raar. Door de tegenwind was het steeds hollen en stilstaan. Op dat moment zat ik niet mee, terwijl de meeste ploegen iemand mee hadden. Dus er was geen goede organisatie meer. Toen heb ik geprobeerd nog wat te bewaren, om op het eind weg te kunnen rijden. Maar het was niet meer voor de winst.”

© Annet van Raalten
© Annet van Raalten
© Annet van Raalten

Geen Hanzerenner aan de finish
Terwijl Bas Tietema als elfde de streep passeerde, zat de 58ste Craft Ster van Zwolle er voor de renners van Hanzerenners Zwolle al lang en breed op. Het doel van de acht clubrenners was om de finish te halen, maar dat bleek een onmogelijke opgave. Kamiel Vleeming had voorafgaand aan de start dan ook geen plan uitgestippeld. “Uitrijden, dat is het doel. Maar ik verwacht veel kou, harde wind en heel veel afvallers”, aldus Vleeming, die wat extra laagjes had aangetrokken tegen de kou. Zijn ploeggenoot Tino Oosterlaar hoopte vooral dat het peloton lang intact zou blijven. “Er staat windkracht vier, dus het wordt spannend. Qua kou is het wel te doen, maar de wind is denk ik een spelbreker. Hopen dat we de eerste lus naar Zwolle overleven als clubrenners. Uitrijden is een utopie, maar we gaan het proberen.”

Wielrennen, Ster van Zwolle, Hanzerenners Zwolle, Bas Tietema

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws

Deel deze pagina: