Bas Tietema: ‘Dubbel gevoel over NK’

| 29-06-2015

“Ik kijk terug met een dubbel gevoel. Ik kan mezelf niets verwijten, maar had de wegwedstrijd heel graag gewonnen.” Het zijn de woorden van wielrenner Bas Tietema, die zaterdag het Nederlands kampioenschap voor beloften als elfde afsloot. Hij werd echter pas op honderd meter van de streep ingerekend. “De wedstrijd ging super goed. Ik heb goed gereden.”

Op ongeveer zeshonderd meter van de streep demarreren, zelfs een gaatje slaan, maar uiteindelijk toch niet winnen. Kort en bondig was dat zaterdag de wegwedstrijd van Bas Tietema. Bij de beloften leek hij af te stevenen op het winnen van de kampioenstrui, maar toch zag hij zijn medevluchters uiteindelijk voorbij snellen. “In de sprint was ik sowieso kansloos, dus ik moest wel. Ik heb er alles aan gedaan, maar werd op honderd meter van de meet voorbij gereden”, vertelt Tietema. De jonge Zwollenaar koopt dan ook weinig voor zijn elfde positie. Hij presteerde vrij aardig tot goed, maar dat telt even niet. “Nee, het gaat om winnen. In een rittenkoers of klassieker ben je nog wel eens blij met een vierde of vijfde plaats. Nu reed ik alleen maar om te winnen.”

Dat winnen deed hij drie dagen eerder ook niet. Tietema reed op woensdag een ruim 33 kilometer lange tijdrit, waarin hij uiteindelijk tot een tijd van 42 minuten en 36 seconden kwam. Een zesde positie. “Het was op zich wel een goede tijdrit. Halverwege stond ik vijfde, maar in het tweede deel kon ik niet meer versnellen. Daardoor verloor ik een plek en eindigde ik als zesde”, zegt Tietema, die uiteindelijk wel dik tevreden was. Hij bleef al zijn leeftijdsgenoten voor en dat is wel eens anders geweest. “Alle jongens uit 1995 waren langzamer dan ik. Daarom ben ik ook wel tevreden, want het laat vooruitgang zien. Misschien had het nog wel wat sneller gekund, maar het tweede deel brak me op.”

Een NK met gemengde gevoelens dus en daar kwam zondag ook nog eens een harde valpartij bovenop. Het bleef uiteindelijk bij enkele schaafwonden en bloeduitstortingen, maar toch zat de schrik er wel even in. “Het was best heftig. Gelukkig vallen de gevolgen heel erg mee”, aldus Tietema. Of hij aankomend weekend Omloop Het Nieuwsblad rijdt is nog maar de vraag. “In principe wel, al ligt het wel aan de verwondingen. Na de Omloop ga ik twee weken in Spanje trainen en daarna staat er een rittenkoers in Frankrijk op het programma. Ik hoop daar in de Alpen zo lang mogelijk mee te doen. Daar ligt nu even de focus.”

Wielrennen, Bas Tietema

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws