Bart en Coen Rijpma geven A7 Classic kleur

| 12-05-2013

De Hanzerenners Bart en Coen Rijpma hebben zich zaterdag goed van voren laten zien tijdens de tiende editie van de A7 Classic. De broers reden de gehele koers zeer aanvallend, maar kwamen in de finale net tekort. De wedstrijd over 178 kilometer, die werd geteisterd door wind en regen, werd gewonnen door Tino Haakman. De 40-jarige renner van West Frisia kwam als eerste over de streep in Drachten.

Door de regen, harde windvlagen en valpartijen stonden er na een uur koersen al zeker veertig van de 130 renners onder de douche. Ook waren er in de beginfase diverse uitlooppogingen, maar deze werden vaak snel weer in de kiem gesmoord. Een groep van acht renners met daarbij Nick Kweldam, de winnaar van 2012, kreeg maximaal één minuut voorsprong. Nadat deze kopgroep was teruggepakt probeerde Hanzerenner Coen Rijpma het solo. Hij kreeg al snel gezelschap van zijn oudere broer Bart en er voegden zich in groepjes van twee en drie in totaal nog elf man bij de twee koplopers. Met nog zo’n twintig kilometer te gaan had deze kopgroep ruim anderhalve minuut voorsprong op het uitgedunde peloton.

Op twaalf kilometer van de finish reed Tino Haakman er vandoor en de rest reageerde niet. De ‘veteraan’ van het peloton bleef tot verrassing van velen vooruit en mocht daardoor de bloemen en kussen in ontvangst nemen van de rondemiss. Op slechts zes seconden van Haakman won Kweldam de sprint voor Berry Nagelhout. Mathijs Boerrigter van Craft-Sensa werd op negen seconden achterstand vierde. En de aanstichter van de kopgroep, Coen Rijpma, werd vijfde op elf seconden en was hiermee tevens de beste belofterenner onder de 21 jaar. Bij zijn broer Bart was de pijp vijf kilometer voor de streep helemaal leeg. Desondanks werd hij toch nog twaalfde. Er wisten uiteindelijk slechts veertig renners te finishen.

Wielrennen, Hanzerenners Zwolle, Bart Rijpma, Coen Rijpma

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws