Bart Aafjes: ‘Het gaat aardig naar wens’

| 18-12-2013

“De koppositie is natuurlijk hartstikke leuk, maar we maken daarbij ook nog eens stappen. En daar gaat het om.” Het is de realistische kijk van trainer Bart Aafjes op het huidige succes van de korfballers van Oranje Zwart. De ploeg staat na zes zaalwedstrijden bovenaan in de tweede klasse, zaterdag wacht de kraker bij nummer twee Ritola. “Die wedstrijd is belangrijk. Mochten we winnen, dan zetten we ook op de ranglijst een grote stap”, laat de trainer weten.

© Annet van Raalten

Voor het seizoen lag de focus voor de Zwolse tweedeklasser vooral op de ontwikkeling. Beter worden, stappen maken, dat is waar het om draaide. Dat dit gepaard zou gaan met een koppositie, daar had ook Aafjes vooraf geen rekening mee gehouden. “Het doel was duidelijk en de ontwikkeling van de ploeg blijft ook het belangrijkste. Maar mocht de titel echt in beeld komen, dan moet je er natuurlijk voor gaan”, zegt Aafjes, die nog genoeg verbeterpunten ziet. “Over de hele linie kan het beter. Timing, aansluiting, het afmaken van de kansen, het is het complete verhaal. In principe zijn we tevreden met de ontwikkeling, maar het kan altijd beter.”

Van de zes gespeelde wedstrijden in de zaal won de ploeg er liefst vijf. Alleen Quick ’21 bleek te sterk voor de Zwolse ploeg, de overige vijf wedstrijden leverden tien punten op. Genoeg voor de koppositie. Aafjes weet niet of zijn ploeg op den duur geschikt is voor de eerste klasse. “Gezien het niveau in onze tweede klasse wel, maar we hebben nog niet veel tegen eersteklassers geoefend. Zaterdag spelen we tegen Ritola, die spelen op het veld in de eerste klasse. Dat wordt een mooie test”, vertelt de trainer, die hoopt dat zijn ploeg een goede wedstrijd op de vloer legt. “Ritola heeft lange heren en veel scorend vermogen. Als die ploeg in een flow raakt, dan lukt ook alles. Aan ons de taak om ze daar niet in te laten komen en een goede wedstrijd af te leveren.”

© Annet van Raalten

Aafjes is dit seizoen voor het eerst de eindverantwoordelijke bij Oranje Zwart. De trainer heeft het gevoel dat zijn ploeg wel eens een gooi kan gaan doen naar promotie. “Als we stappen blijven maken, dan heb ik het gevoel dat we bovenaan gaan eindigen. We hebben een aantal wedstrijden echt goed gespeeld en ook in de verloren wedstrijd speelden we prima. Daarin vergaten we alleen te scoren”, analyseert hij. “De kracht van de ploeg ligt op vele fronten, het is een homogene selectie. We zijn verdedigend sterk, maar iedereen kan ook scoren. Of dat ons de titel gaat brengen? Eerst zaterdag proberen te winnen.”

Korfbal, Oranje Zwart, Bart Aafjes

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws