Barry Markus wint 51ste Ster van Zwolle

| 26-02-2011

Barry Markus heeft zaterdag de 51ste editie van de Ster van Zwolle gewonnen. De 19-jarige renner van het Rabobank-opleidingsteam was na ruim 170 kilometer de snelste van een kopgroep van vijf man waar ook de winnaar van vorig jaar Bert-Jan Lindeman deel van uitmaakte. In de finale had Markus in ploeggenoot Jetse Bol als enige een helper en die bracht hem in een zetel naar de sprint. Wim Botman werd tweede, de Duitser Grischa Janorschke finishte als derde. Lindeman en Bol kwamen als vierde en vijfde over de streep.

© Annet van Raalten

Hoewel de Ster door haar opwaardering naar een 1.2-wedstrijd met meer buitenlandse ploegen dan ooit startte, kleurden vooral de Nederlandse teams de koers. Het Rabobank Continental Team en Cycling Team Jo Piels (Lindeman) zetten de toon en kleurden de wedstrijd. Beide teams wachtten alleen wat lang met het inkleuren van het plaatje, want pas in de laatste zestig kilometer zetten zij het koersverloop naar hun hand. Al die tijd had zowel Rabobank als Piels echter al wel een mannetje mee in de kopgroep.

De Rabo’s hadden duidelijk de opdracht gekregen om de koers hard te maken, want al direct na de neutralisatie werd er verschrikkelijk hard gereden met snelheden van tegen de zestig kilometer per uur. Op de dijk richting Wijhe gooide de blauw-oranje brigade de boel bovendien al gelijk op zijn kant, maar nog zonder het gewenste resultaat. Een gesloten peloton bereikte Wijhe, maar in het lange rechte stuk richting Raalte, waar de wind open spel had, versplinterde het peloton alsnog in drie groepen.

Pas in Lemelerveld, toen de eerste renners al door de bezemwagen waren opgeveegd, waren de eerste tekenen van een kopgroep te zien. Onder aanvoering van Adrie Lindeman, de oudere broer van 2010-winnaar Bert-Jan, ontstond er een kopgroep van zeven man en die hield lang stand. Marco Bos (Piels), Wilco Kelderman (Rabobank), Jack Vermeulen (De Rijke), Michael Schweizer (Nutrixxion), Sebastiaan Kamphuis (Metec), René Hooghiemster (Ubbink-Koga) en Adrie Lindeman (Hepro-NWVG) kregen eerst niet veel ruimte, maar wisten uiteindelijk een verschil van vier minuten te realiseren.

© Annet van Raalten

Na impulsen van met name Rabobank en Piels werd de kopgroep pas bij Hasselt teruggepakt. Alleen Lindeman kon nog tot achter Genemuiden vooruit blijven als laatste van de vluchters. Het bracht hem de prijs van de meest strijdlustige renner, sinds 2001 opgesierd met de titel de Ereprijs Fedor den Hertog. Het was echter opnieuw zijn broertje Bert-Jan die een finale in de Ster van Zwolle mocht rijden. Op twintig kilometer van de streep werd de beslissende slag gemaakt. Tot goedkeuring van Rabobank, dat zich met twee renners een uitstekende positie voor de finale had verschaft.

Zoals het een ploeg met de naam Rabobank betaamt, werd de finale op de Ceintuurbaan in Zwolle zeer professioneel uitgespeeld. In een alles-of-niets-poging probeerde Bert-Jan Lindeman op enkele honderden meters van de streep nog wel weg te komen, maar elke poging werd door Jetse Bol gepareerd. Het bracht Barry Markus uiteindelijk in een zetel. De tweedejaars belofterenner uit Hoofddorp vertrouwde geheel terecht op zijn sprint en was duidelijk de rapste op de laatste meters en schreef de Ereprijs Ben Zomerdijk op zijn naam.

© Annet van Raalten
Wielrennen, Ster van Zwolle, Barry Markus

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws