Bakker: ‘De echte scherpte was er niet’

| 19-12-2017

PEC Zwolle heeft dinsdagavond vrij simpel de kwartfinales van de strijd om de KNVB Beker bereikt. De Zwollenaren speelden geen grootse partij, maar het was ruim voldoende om eerstedivisionist NEC Nijmegen met 2-0 over de knie te leggen. Youness Mokhtar en Terell Ondaan zorgden voor de goals. “De echte scherpte was er niet, maar we staan in de kwartfinale”, zegt middenvelder Erik Bakker.

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl
© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl
© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

Even lijkt het in Zwolle weer net zo’n avond te worden als in de vorige ronde, toen PEC alle moeite had om de amateurs van Kozakken Boys te verslaan. De Zwolse ploeg speelt tegen NEC direct kansen bij elkaar en verdient binnen drie minuten een strafschop. Die wordt echter gemist door specialist Erik Bakker - zijn tweede misser in zijn loopbaan - en dan hou je toch rekening met zo’n typische bekeravond. “Je bent geneigd dat te denken, maar ik probeer dat dan niet te doen. Het was pas de derde minuut, dus dan heb je de hele wedstrijd om het goed te maken. Een penalty kan mis, maar het was wel een heel zuur moment”, zegt Bakker.

Dat het een lastige avond kan worden, blijkt al gauw niet waar. NEC krijgt best mogelijkheden om tot een goal te komen, maar het is PEC Zwolle dat na twintig minuten de score opent. Youness Mokhtar glipt met enig fortuin door de Nijmeegse defensie en schiet raak. Daarna blijft NEC dreigend, maar eigenlijk komt de overwinning van Zwolle geen moment in gevaar. PEC-doelman Diederik Boer is scherp, voetballend voert de thuisploeg de boventoon en daardoor heb je nooit het gevoel dat het misgaat. Zeker niet als Ondaan kort na rust voor 2-0 tekent en daarmee een heel klein sprankje spanning naar de vernieling helpt.

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl
© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

NEC krijgt daarna via onder andere Steeven Langil nog wel wat kansjes om de aansluiting te vinden, maar eigenlijk is het oersaai om naar te kijken. En als Ryan Thomas dan wordt gewisseld, is het duidelijk dat de buit binnen is. Minimale inspanning, maximaal resultaat: de kwartfinale. “Zo voelt het natuurlijk niet, maar ik begrijp wel dat het er zo uitzag. Dat wat we altijd hebben, het druk zetten en met pressie spelen, lukte vandaag niet. Misschien kwam dat door de vermoeidheid. Toch was het uiteindelijk wel een makkelijke zege”, weet Bakker, die vrijdag bij ADO Den Haag de kroon op een fantastische eerste seizoenshelft wil zetten. “We gaan het goed proberen af te sluiten.”

Wedstrijdstatistieken:
PEC Zwolle: Boer, Ehizibue (90. Woudstra), Marcellis, Dekker, Van Polen, Bakker, Thomas (77. Marinus), Saymak, Namli (82. Israelsson), Mokhtar, Ondaan

NEC Nijmegen: Delle, Heinloth, Sturing, Golla, Verdonk, Jansen (81. Schuurman), Kadioglu, Dijkstra (68. Bikel), Larsson, Achahbar, Langil

Scoreverloop:
20. 1-0 Youness Mokhtar
48. 2-0 Terell Ondaan

3. Bijz.: Erik Bakker mist strafschop (PEC Zwolle)

Gele kaart:
Frank Sturing (NEC Nijmegen)

Scheidsrechter:
Björn Kuipers

Toeschouwers:
10.124

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl
Voetbal, Erik Bakker, Eredivisie, PEC Zwolle, MAC³PARK Stadion

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws