Badminton in trek: ‘Mensen maken de club’

| 31-10-2017

In wijkcentrum De Bolder startte ruim een jaar geleden de Aa-landen Badminton Club (ABC). Op dat moment bestond de club uit elf vastberaden, enthousiaste leden. Op dit moment staan de velden wekelijks vol en genieten 22 leden en enkele ‘snuffelaars’ van de sport. Zo ook Theo Sluiter, met ruim dertig jaar de meest ervaren badmintonner van de club.

Welkom Theo. Hoe zit dat precies met jouw sportverleden? Zat dat er als klein jongetje al in?
“Dat was vroeger niet zoals nu hoor, dat kinderen lid zijn van meerdere sportclubs. We liepen veel, fietsten, maar ik was geen lid van een sportvereniging. Ik speelde wel accordeon bij de muziek, maar badmintonnen deed ik alleen op de camping. Mijn oom heeft mij daar het spel geleerd.”

Wanneer heb je toch de stap naar een vereniging gemaakt?
“Eind jaren zeventig was de Aa-landen een nieuwe, jonge wijk. In de Bolder startte BC Aa-landen een badmintonvereniging. Als één van de circa 120 leden was ik op één van de twee speelavonden actief. Dat was altijd enorm gezellig en het ging er toen al fanatiek aan toe.”

Je bent ook lang bestuurslid geweest, klopt dat?
“Ik vind het altijd leuk om mee te denken met een club en me in te zetten. Ik was ook bestuurslid toen het ledenaantal fors terugliep en we fuseerden met BC Netwerk, die op dat moment nog kleiner was. Als BC De Zwollenaar konden we weer als gezonde vereniging, met zo’n 70 à 80 leden, verder. Helaas moest er vorig jaar opnieuw bezuinigd worden ten koste van De Bolder. Uit die maatregel is ABC vervolgens ontstaan.”

Vanwaar dat fanatisme? Je had ook kunnen besluiten om eens een andere sport te beoefenen.
“Het is gewoon een leuk spelletje. Ik heb ooit iemand horen zeggen dat badminton, na boksen, één van de meest intensieve sporten is. Dat wil ik wel geloven. Je moet anticiperen, kijken, bewegen, het is explosief... het laat je poriën flink open staan. En ik sport graag in de buurt. De Bolder is een erg prettige locatie, ook voor de derde helft.”

Wat zorgt ervoor dat je de club zo trouw blijft?
“De sfeer. Mensen maken de club. Het is hier ontspannen. Ondanks het fanatieke spelen is er ruimte voor een grapje. Je krijgt gemakkelijk binding met deze groep. Het leuke is ook dat het een gevarieerde groep is. Qua leeftijd, maar ook qua ervaring. Als iemand even wat minder goed speelt, pas je je aan, waarna je tijdens een volgende partij juist flink uitgedaagd wordt. Dat maakt het leuk voor iedereen.”

Ben jij over tien jaar nog steeds lid?
“Het leuke is dat je dit spel heel lang kunt blijven doen. Kijk maar naar onze oudste leden, die kunnen een behoorlijke partij slaan. Pas als ik anderen geen uitdaging meer kan bieden en achter de feiten aan loop, dan stop ik.”

Badminton, Badmintonclub Aalanden

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws