Autisme Sportief presteert op grote hoogte

| 14-06-2013

Stichting Autisme Sportief kijkt tevreden terug op de Nepalreis naar Mount Everest Base Camp, gecombineerd met de Tenzing Hillary Everest Marathon. Na een zware reis van zeventien dagen over de oude expeditie route van Jiri naar Mount Everest Base Camp wisten 22 van de 23 personen hun doel te behalen. Daarnaast namen elf deelnemers mee aan de hoogste marathon ter wereld en bereikten de finish. Drie personen eindigden zelfs bij de eerste tien internationale deelnemers.

Het team van Autisme Sportief, met 23 mensen uit Zwolle en omgeving, vertrok al op 11 mei naar Nepal voor een tocht van Jiri naar het basiskamp van de Mount Everest. “Jiri ligt op 1.905 meter hoogte en op ongeveer 180 kilometer van de hoofdstad Kathmandu”, vertelt Wilco Voulon van Autisme Sportief. “Ondanks het feit dat Jiri de startplaats is van de oude expeditie route uit de jaren vijftig, start slechts vijf procent van alle trekkers naar Mount Everest Base Camp op deze locatie. Dat er zo weinig wordt gekozen voor de oude route heeft te maken met de lengte, zwaarte en het technische gedeelte. De grote voordelen van het bewandelen van dit traject is dat je uitermate goed went aan het leven op hoogte en dat je kennis maakt met ongerept natuurschoon en traditionele cultuur.”

Na zeven dagen lopen van circa tien tot twaalf uur per dag kwam het team van Autisme Sportief aan in Namche op 3.446 meter hoogte. Vervolgens werd vanuit Namche in zes dagen via Tengboche (3.860 meter), Dinboche (4.340 meter), Lobuche (4.930 meter) en Gorak Shep (5.164 meter) de reis vervolgd naar Mount Everest Base Camp op 5.364 meter. “Na twee weken gezamenlijk gewerkt te hebben aan één doel, had een ieder het ultieme gevoel van een succesbeleving. We hebben tijdens de tocht verschillende angsten overwonnen en grenzen verlegd”, aldus Voulon. De groep splitste zich vervolgens. Een gedeelte liep in twee dagen terug naar Namche, terwijl elf personen achter bleven om twee dagen op 5.500 meter hoogte te kamperen in Mount Everest Base Camp en vervolgens deel te nemen aan één van de zwaarste marathons ter wereld: de Tenzing Hillary Everest Marathon.

“Dit bijzondere evenement is opgedragen aan de eerste personen die succesvol de Mount Everest beklommen op 29 mei 1953: Tenzing Norgay Sherpa en Sir Edmund Hillary. Deze bizarre marathon wordt gezien als het meest geschikte evenement om aan deze helden op te dragen”, zegt een enthousiaste Wilco Voulon. De marathon start in Mount Everest Base Camp en eindigt na ruim 42 kilometer over ruig en moeilijk begaanbaar bergterrein in Namche Bazaar. Van alle deelnemers wordt verreist dat ze circa drie weken in Nepal verblijven om goed op hoogte te kunnen acclimatiseren. Hoewel het grootste gedeelte van de Everest Marathon bergafwaarts gaat, zitten er ook steile stukken bergopwaarts in.

Mede door het lopen van de traditionele oude expeditie route, ter voorbereiding, presteerden de elf lopers van Stichting Autisme Sportief extreem goed in de Tenzing Hillary Everest Marathon. “Van de ruim 180 deelnemer die gestart zijn in deze barre tocht, zijn er slechts 134 gefinisht. Maar gelukkig hebben wij allemaal de eindstreep gehaald”, vertelt Voulon, die zelf ook de uitdaging aanging. Uiteindelijk waren er zelfs drie van het team die bij de eerste tien niet-Nepalese deelnemers zaten. “Daarnaast leverde Zwollenaar Eddie Sevink een bijzondere prestatie, want hij volbracht deze marathon voor de tweede maal. En Neil Cottam is nu de enige persoon ter wereld die zowel de hoogste marathon als de hoogste mountainbikerace ter wereld heeft volbracht.” De meest bijzondere prestatie kwam echter van de marathondebutanten Diane Oskam, Karin Groen, Agnes van der Werf en Lynsey Dikmans. Zij haalden, onder begeleiding van Wilco Voulon, de finish.

“Al met al kijken we tevreden terug op de reis en volgend jaar gaan we zeker weer”, aldus Voulon, die nu al uitkijkt naar de volgende trip. “In de voorselectie voor wat betreft de deelnemers wordt wel wat anders te werk gaan. Er wordt dan meer teamgevoel verlangd en de deelnemers wordt gevraagd de maatschappelijke doelstelling van Autisme Sportief uit te dragen. Deelnemers kunnen gratis mee wanneer er via sponsoring een bepaald bedrag wordt ingebracht.” De inschrijving is geopend en de eerste vijf aanmeldingen zijn al binnen. Wil jij ook meedoen? Meld je aan via infono@spmautismesportief.nl.

Hardlopen, Wilco Voulon, Stichting Empower

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws