Arne Mulder: ‘Terugkomst was heel apart’

| 24-03-2015

Arne Mulder is weer terug van weggeweest. De BB-loper hoopte in Kenia de basis te leggen voor zijn verdere hardloopcarrière. Eind 2014 ging hij er trainen op hoogte, om zo meer rode bloedcellen aan te maken en uiteindelijk sterker te worden. Althans, dat was het plan. Niets bleek minder waar, want Mulder raakte overtraind. Hij miste wekenlang power en kracht. “Ik heb daar te gek gedaan. Maar inmiddels heb ik de stijgende lijn te pakken”, vertelt hij.

© Annet van Raalten

Zijn terugkomst in Nederland was op vele fronten bijzonder. Hij vertrok in november van 2014 naar Kenia, daar waar hij geen TV, radio, internet en allerlei andere luxe-artikelen tot zijn beschikking had. “Ze hebben daar zelfs geen straatlantaarns. Ik kwam terug in Nederland en het was alsof ik een cultuurshock beleefde. Mijn vriendin en ouders vroegen zich af of ik wel blij was om terug te zijn. Dat was natuurlijk wel zo, maar ik moest echt weer even wennen. Er kwamen in één keer weer zoveel prikkels op me af, dat was een hele aparte ervaring”, zegt Mulder.

Ook op sportief vlak bracht de trip niet wat de Zwollenaar in eerste instantie voor ogen had. Hij vertrok naar Kenia om te trainen rond het atletenverblijf van Koen Raymaekers en om uiteindelijk sterker terug te keren op vaderlandse bodem. “Maar dat gebeurde niet. Onbewust heb ik zo'n zwaar programma gedraaid, dat ik overtraind raakte”, weet Mulder, die in een vrij lange periode moeilijk kon trainen. Korte en rustige trainingen gingen wel, maar een volle tank aan energie ontbrak. Moeheid tekende voor even het sportleven van Mulder, die daardoor zijn rustperiodes nauwlettend in de gaten moest houden. “Dat was lastig, maar het moest. Ik had er niet op gerekend en dat maakte het raar.”

© Annet van Raalten

Wat rest zijn de herinneringen die Mulder zijn leven lang meeneemt. Hij ging voor het eerst lang op reis, voor het eerst alleen op reis en voor het eerst naar een ver oord. “Dat was allemaal fantastisch. Wat dat betreft was het een hele mooie en indrukwekkende ervaring. De mensen daar zijn ook zo warm en aardig”, zegt Mulder, die inmiddels volop in training is voor zijn debuut op de marathon. “Ik heb nu nog twee zware trainingsweken en neem dan steeds meer rust. Op 19 april moet het gebeuren, dan loop ik in Enschede. Als alles op die dag normaal gaat, dan rekenen we op een tijd tussen de 2:30 en 2:35. Dat zou een acceptabel begin zijn.”

Hardlopen, BB-lopers, Arne Mulder

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws