Arne Mulder jaagt op persoonlijke records

| 20-05-2016

Of het goed gaat met hardloper Arne Mulder? Die vraag kun je alleen beantwoorden met een volmondig ja. De Zwollenaar, lid van AV PEC 1910, richt zich sinds een aantal maanden op de kortere afstanden en dat resulteert op de baan in prachtige resultaten. Op de 3.000 meter liep hij een dik persoonlijk record en ook op de 5.000 meter dreigt zijn beste tijd eraan te gaan.

© Annet van Raalten

In april van 2015 maakte Arne Mulder zijn debuut op de marathon. In Enschede liep hij een razend knappe 2:31. Voer voor meer, zou je zeggen. Toch besloot Mulder al heel snel voor een ander pad te kiezen. Hij verliet de lange afstanden en ging, samen met trainer René Godlieb, over naar de kortere afstanden. Mulder ruilde BB-lopers in voor PEC 1910 en onder die vlag liep hij een uiterst succesvol crossseizoen. Het begon met een glorieuze overwinning tijdens de Haarlerbergloop en uiteindelijk pakte hij de eindzege in de eerste Cross League Oost. Allemaal relatief korte afstanden, waarop Mulder schier onverslaanbaar bleek. De overstap naar Godlied, en daarmee de kortere afstanden, leek de juiste. Overwinningen bij de vleet, dat in ieder geval.

Na het crossseizoen volgt het baanseizoen. Voor Mulder begon die periode op 5 mei, met een wedstrijd over 3 kilometer in Vught. “Daar liep ik een tijd van 8.34, direct een dik persoonlijk record. In testtrainingen gaf de trainer mij nog wat richtpijlen en daardoor ging het eigenlijk best makkelijk. Uiteindelijk haalde ik een snelheid van 21 kilometer per uur. Er zijn genoeg mensen die op een fiets zachter gaan”, lacht de hardloper. Zijn prestatie op de 3 kilometer bleek geen toeval. Afgelopen woensdag deed Mulder mee aan de Nijmegen Global Athletics, een wedstrijd waar atleten hun limiet voor de Olympische Spelen konden lopen. “Dat zie je dan om je heen gebeuren, geweldig. Telkens dat muziekje van Rio. Zelf liep ik de B-serie van de 5.000 meter en dat ging hartstikke goed. Ik liep één seconde boven mijn PR.”

Mulder is dus in PR-vorm, dat mag best zo worden gesteld. Voor de komende tijd is het dan ook zaak om zijn persoonlijke records aan flarden te lopen. “Daar ga ik wel voor ja”, zegt de atleet. “Ik loop binnenkort in België, dat is een hele grote baanwedstrijd. Daar hoop ik op de 5 kilometer een PR te lopen.” Uiteindelijk, als die PR’s hartstikke scherp zijn, stapt Mulder wel weer terug naar de langere afstanden. De opgedane snelheid moet dan resulteren in mooie tijden op de halve marathon en wellicht wel weer eens een marathon. “Maar dat stel ik nog wel even uit hoor. Eerst maar eens een paar persoonlijke records.”

PEC 1910, Hardlopen, Arne Mulder

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws