Appels maakt ‘debuut’ op NK in Zwolle

| 01-03-2017

Twee keer eerder deed Annewyke Appels mee aan een Nederlands kampioenschap tafeltennis. Als jong meisje maakte ze de reis naar Eindhoven, om daar mee te doen aan het toernooi van het jaar. Sinds 2013 is het NK in het Landstede Sportcentrum, maar nog nooit was Appels daar van de partij. Aankomend weekend wel, in zowel het enkel- als het dubbelspel. “Het is al heel erg gaaf dat ik daar sta”, vertelt Appels daags voor het toernooi.

Annewyke is afkomstig uit een echte tafeltennisfamilie. In eerste instantie was dat niet zo, totdat Annewyke begon met tafeltennis. Als 9-jarig meisje ging ze mee met een vriendinnetje en het tafeltennisvirus zou nooit meer verdwijnen. Even daarna ging ook haar broertje de sport beoefenen en niet lang daarna volgden ook papa en mama. Vader Paul is zelfs voorzitter van Tafeltennis Zwolle geweest, terwijl de anderen ook de nodige vrijwilligersfuncties voor hun rekening namen. “We doen genoeg ja”, lacht Appels. “Mijn moeder is wedstrijdsecretaris senioren en ik doe de jeugd. Dat heeft mijn broertje trouwens ook nog gedaan. Zo is iedereen een beetje besmet geraakt, haha. Iedereen is actief voor de vereniging.”

Annewyke, de oudste van de twee kinderen, beschikte vanaf het begin af aan over talent voor de sport. Op haar zeventiende deed ze al mee aan een Nederlands kampioenschap, maar uiteindelijk werd haar focus toch iets verlegd. “Tafeltennis stond bij mij op een heel hoog plan. Ik zag het als topsport. De laatste jaren doe ik het echt voor mijn lol, want het heeft een andere plek ingenomen. Daardoor heb ik ook nog niet meegedaan aan een NK in Zwolle”, zegt Appels, die wel blij is dat ze zaterdag voor het eerst in haar eigen stad kan spelen. Ze doet er deze week alles aan om klaar te zijn voor het toernooi. “Ik train drie keer en hoop dan goed voor de dag te kunnen komen. Door werk was het lastig om goed voor te bereiden, maar ik denk dat ik er straks wel klaar voor ben.”

In het Landstede Sportcentrum, voor de vijfde keer gastheer van het NK Tafeltennis, doet Appels mee aan het enkel- en dubbelspel. In de dubbel speelt ze samen met Kim Hergelink, waarmee ze onlangs het Nederlands B-kampioenschap won. Daardoor mogen zij zich zaterdag aan de tafel melden. “In de dubbel doe je het samen, dat vind ik toch iets leuker dan de enkel. Kim en ik zijn eigenlijk een gelegenheidsduo, al passen we wel goed bij elkaar. Dat hebben we wel laten zien”, zegt Appels. In het enkelspel maakt de Zwolse zich geen illusies. “Ik hoop dat ik lekker speel. Normaal gesproken moet mijn tegenstander van mij kunnen winnen, al hangt dat ook een beetje van de loting af. Maar dat is wel het meest waarschijnlijk.”

Ook Lisette van Es van de partij
De Zwolse inbreng blijft in het damesveld niet bij Annewyke Appels. Ook Lisette van Es, normaliter uitkomend voor Hilversum en Tafeltennis Zwolle, maakt haar opwachting. “Ik hoop de laatste zestien te halen. Vorig jaar ben ik daar gestrand, dus wellicht kan ik nu een ronde verder komen. In ieder geval ga ik weer voor de achtste finales”, stelt Van Es.

Tafeltennis, Tafeltennis Zwolle, Landstede Sportcentrum

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws