Anna van der Breggen wint ‘thuiswedstrijd’

| 02-06-2013

Anna van der Breggen heeft zaterdag de Omloop van de IJsseldelta op haar naam geschreven. Nadat ze vorig jaar tweede werd in de klassieker met start en finish in Zwolle, kwam de renster uit Hasselt nu solo aan bij de finish in Stadshagen. “Mooi dat ik hier nu win en vooral ook de manier waarop”, vertelt Van der Breggen.

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl
© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl
© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

In de nationale klassieker over smalle wegen en dijken werd - ook door de felle wind - het peloton langzaam uitgedund. Halverwege de wedstrijd over 120 kilometer reed nog maar een achttal vooruit: Iris Slappendel, Roxane Knetemann, Lucinda Brand, Thalita de Jong (Rabobank-Liv/Giant), Lucy Martin (Boels-Dolmans), Vera Koedooder, Anna van der Breggen en de Zwolse Geerike Schreurs-Van der Breggen (Sengers). Vera Koedooder (ploeggenote van Van der Breggen) plaatste vervolgens een demarrage. “Toen bleven Vera en ik over met Iris Slappendel en Roxane Knetemann van Rabobank.”

Slappendel was in de finale het eerste slachtoffer van het hoge tempo in de kopgroep en de harde wind. Zij moest de andere drie laten gaan, waarna Van der Breggen met Koedooder de overtalsituatie voorin kon benutten. “Met nog tien kilometer te gaan kon ik een voorsprong nemen en zo op een heel mooie manier winnen. Een zege die mede is mogelijk gemaakt door het werk van mijn ploeggenoten”, aldus de winnares. Koedooder eindigde nog als tweede, Knetemann werd derde.

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl
© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl
© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

Voor Anna van der Breggen verliep de wedstrijd volgens een droomscenario, haar eerste zege van het seizoen behaalde ze op maar enkele kilometers van haar huis. Het was dus een echte thuiswedstrijd. “Dat houdt in dat je iedere weg waarover je gaat kent, dat je de meeste vrijwilligers die je onderweg tegenkomt kent, meer dan gemiddeld wordt aangemoedigd, je moeder aan de finish staat en je vader met gasten in de wedstrijd rondscheurt.” Een bijzondere ervaring voor de renster uit Hattem. De Zwolse Geerike Schreurs-Van der Breggen kwam uiteindelijk als zesde over de streep in Stadshagen.

Wielrennen, Salverda Omloop van de IJsseldelta, Geerike Schreurs, Anna van der Breggen, Sengers Ladies Team

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws