Anna van der Breggen verrast met NK-titel

| 24-06-2015

Anna van der Breggen heeft woensdagavond in Emmen verrassend het NK tijdrijden gewonnen. De 25-jarige Zwolse legde de 27 kilometer af in 33 minuten 33 seconden en bleef daarmee onder meer titelfavoriet Ellen van Dijk een halve minuut voor. Chantal Blaak veroverde de bronzen medaille, terwijl de Zwolse Marijn de Vries het met een negende plaats moest doen.

De tijdrittitel van Van der Breggen komt als een volslagen verrassing. De renster van Team Rabo-Liv staat niet te boek als een specialist en daarnaast had zij te kampen met de concurrentie van Ellen van Dijk. Van Dijk won het Nederlands kampioenschap al drie keer, maar moest ditmaal haar meerdere erkennen in Anna van der Breggen. De Zwolse startte een minuut eerder dan Van Dijk en liep op de lange, rechte Drentse wegen steeds verder uit. Uiteindelijk sloot zij de 27 kilometer lange tijdrit af in 33:33, waarmee Van der Breggen ook Annemiek van Vleuten achter zich hield. De titelverdedigster moest het doen met een zesde positie.

“Dit is onwijs mooi”, laat een dolblije Van der Breggen weten. “Ik had ingezet op het podium en gedroomd van het rood-wit-blauw, maar dit had ik niet verwacht op zo'n parcours. Alles liep goed onderweg en ik kon een strak tempo vasthouden tot aan de finish. We hebben hard gewerkt aan mijn tijdrit. De ploeg is ook veel bezig met de ontwikkeling van het materiaal. Een tijdrit is belangrijk in etappekoersen en ook de Olympische tijdrit wordt verreden op een heel mooi parcours. Maar deze titel is op zichzelf al heel speciaal. Ik vind die kleurtjes ineens heel erg mooi.” Eerder op de dag zette Zwollenaar Bas Tietema de zesde tijd op de klokken bij het NK tijdrijden voor beloften. De BMC-renner zag dat Steven Lammertink de titel greep.

Wielrennen, Marijn de Vries, Bas Tietema, Anna van der Breggen

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws