Anna van der Breggen pakt GOUD in Rio

| 07-08-2016

Anna van der Breggen heeft zondag in Rio de Janeiro Olympisch goud gewonnen in de wegwedstrijd. Na een knotsgekke race, waarin Annemiek van Vleuten op weg naar goud keihard ten val kwam, was de Zwolse de snelste in de eindsprint van drie. Emma Johansson pakte het zilver, Elisa Longo Borghini het brons. “Ongelooflijk, echt waar. Ik heb het gewoon gedaan”, zegt de Olympisch kampioene tegenover de NOS.

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

Zo rustig als de beginfase van de race was, zo hectisch en eigenlijk ongelooflijk was het einde. In de slotfase stond er voor het vrouwenpeloton een flinke beklimming op de rol, waarop Annemiek van Vleuten haar slag leek te slaan. Zij reed samen met Mara Abbott weg bij onder andere Van der Breggen, die overduidelijk moest passen. In de afdaling van de beklimming leek Van Vleuten op weg naar een gouden medaille, maar vervolgens kwam zij keihard ten val. “Ik zag Annemiek liggen en dat zag er niet goed uit. En ja, dan schrik ik me rot. Rijden ging even niet, totdat Emma Johansson langs reed en zei dat we het voor Annemiek gingen doen. Dat hielp mij wel en toen zijn we met z’n drieën volle bak gegaan”, stelt de uiteindelijke winnares.

Dat volle bak gaan resulteerde op minder dan 500 meter van de streep in een hergroepering. Abbott kon haar voorsprong niet vasthouden en zo gingen Van der Breggen, Johansson en Longo Borghini sprinten om de zege. In principe is laatstgenoemde dan de favoriet, maar daar had Van der Breggen ditmaal een list voor verzonnen. “Ik gokte. Als ik het niet red, dan niet. Ik moest als eerste aan gaan, want ik heb geen snelle aanzet. Het is gewoon gelukt”, zegt de Zwolse met een lach van oor tot oor. Ook omdat zij van Maurits Hendriks, chef de mission, goed nieuws te horen kreeg. Hij vertelde dat Van Vleuten bij kennis was. “Dat vind ik heel fijn, want het zag er echt niet goed uit.”

Olympische Spelen, Wielrennen, Anna van der Breggen

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws