Andre Withaar tiende op de Weissensee

| 31-01-2010

André Withaar is zaterdag als tiende geëindigd in de Alternatieve Elfstedentocht. De Zwolse marathonschaatster legde de acht ronden op de Weissensee in Oostenrijk af in een tijd van 5:29:12.401 met een gemiddelde snelheid van 36,45 kilometer per uur. Hij finishte in de derde groep achtervolgers. Zwollenaar Emiel de Groot gaf na ruim vier uur schaatsen, zes ronden en een 58ste positie op.

Jorrit Bergsma kroonde zich zaterdag tot de nieuwe kampioen op de Weissensee. De Fries uit Oldeboarn troefde alle specialisten en kanshebbers af. In de eindsprint versloeg Bergsma zijn medevluchter Jens Zwitser, Douwe de Vries maakte het podium vol. “Hier op de Weissensee winnen is het allermooiste”, aldus de 23-jarige winnaar na afloop. “Als je dat hebt gedaan, hoor je bij de grote mannen, zeggen ze.”

Aanvankelijk liet Jorrit Bergsma zich niet van voren zien. Veel mannen meldden zich aan het front, maar zij misten de beslissende slag. De Fransman Cédric Michaud was lang vooruit, met Bart Hakkenberg. Daarna was het de beurt aan andere mannen, zoals Yoeri Lissenberg, Tristan Loy, Jan Maarten Heideman, Arjan Stroetinga, Bob de Vries en Jouke Hoogeveen. Zij hadden echter allemaal het nakijken toen de beslissende slag geslagen werd, daarin was alleen plaats voor Arjen Becker, Jens Zwitser, Douwe de Vries en Bergsma.

Bij de dames ging de winst, voor het tweede achtereenvolgende jaar, naar Daniëlle Bekkering uit Den Ham (Groningen). Totaal vermoeid kwam de rijdster na ruim zes uur schaatsen over de eindstreep. De Zwolse schaatsster Janine Slootstra van de Tijdhof/Free-Wheel-ploeg eindigde als 38ste in een eindtijd van 6:50:59.515, waarin ze een gemiddelde haalde van 29,20 kilometer per uur.

Schaatsen, Natuurijs, André Withaar, Weissensee, Emiel de Groot, Janine Slootstra

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws