Afscheid nadert voor WVF-icoon Ruijsch

| 10-05-2019

Voor Martijn Ruijsch (35) kan het over drie weken maar zo afgelopen zijn. De aanvoerder van WVF kondigde in april zijn afscheid aan en daarmee komt er een einde aan een periode van liefst vijftien seizoenen in het eerste elftal. Ja, allemaal bij WVF.

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

In tijden waarin spelers in het amateurvoetbal van de ene naar de andere club hoppen, is Martijn Ruijsch een bijzonder geval. De middenvelder speelt al sinds mensenheugenis bij WVF en diende nooit een andere club. Aanbiedingen waren er, zeker in het begin van zijn ‘loopbaan’, maar nooit voelde Ruijsch de behoefte om te vertrekken uit zijn Westenholte. “Ik kom er vandaan en heb het echt enorm naar mijn zin bij WVF, dus waarom zou ik dan weggaan? Voor de centjes hoefde ik het niet te doen, voor het niveau ook niet. Ik heb nooit de behoefte gehad om ergens anders te voetballen.”

Met WVF speelde Ruijsch op een prima niveau. Vaak in de tweede klasse, maar ook een periode van vier jaar in de eerste klasse. WVF haalde zelfs even de hoofdklasse, maar dat avontuur moest Ruijsch aan zich voorbij laten gaan. Hij was op dat moment geblesseerd en speelde op een lager niveau. “Ik had een enkelblessure, waardoor ik dat niet heb meegemaakt. Ik miste drie seizoenen. Voor mij was het hoogtepunt de promotie naar de eerste klasse in 2010. Sowieso waren die promotiewedstrijden mooi. Onder John Beijen hebben we een paar keer de nacompetitie gehaald en dat was schitterend. Daar kwam veel publiek op af, de auto’s stonden door heel Westenholte.”

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

De herinneringen blijven, maar het voetballen gaat voorbij. Ruijsch speelde sinds het seizoen 2002-2003 in het vlaggenschip van WVF, maar besloot begin april zijn afscheid aan te kondigen. Het wil niet meer. “Dat heeft fysieke redenen en dan voornamelijk het herstel na iedere wedstrijd. Ik ben gymdocent. Als ik door was gegaan, weet ik niet hoe lang ik het allemaal had volgehouden”, lacht Ruijsch, die dit seizoen nog van grote waarde is voor zijn ploeg. Zo maakte hij tot dusver al tien competitietreffers. “Ik speel veel en draai lekker mee, dus er is ook gevraagd of ik nog een jaar door wilde gaan. Maar lichamelijk moet ik het mezelf niet aan doen.”

Verder als assistent
Waar stoppende voetballers vaak reppen over het missen van de kleedkamer, hoeft Ruijsch zich daar geen zorgen over te maken. Hij vertrekt namelijk niet uit het domein van de selectie, aangezien hij volgend seizoen assistent van hoofdtrainer Marcel van der Steege wordt. “Dat is door de TC en de trainer al aangegeven voordat ik de keuze maakte. Het wordt een beetje snuffelen en kijken of ik het iets vind, maar als gymdocent vind ik het sowieso mooi om een groep te begeleiden. Als het bevalt, zal ik ook vrij snel beginnen met de trainerscursus. Ik hoef het in ieder geval niet te missen”, weet Ruijsch.

Of het over drie weken al is gedaan, valt nog te bezien. WVF dingt nog mee om een plaats in de nacompetitie en dan zou het seizoen nog wat langer duren. Al moet WVF dan nog wel nummer vier Vroomshoopse Boys passeren. Op de laatste speeldag is het WVF tegen Vroomshoopse Boys en het gat bedraagt nu twee punten. “Dat zou een mooie bekroning op ons seizoen zijn en voor mij een mooie afsluiter. We doen er alles aan en hebben ook vertrouwen dat het kan. Ik hoop dat we het af kunnen dwingen”, stelt Ruijsch, die na het lopende seizoen in ieder geval nog één potje speelt: een speciale afscheidswedstrijd.

Voetbal, WVF, Martijn Ruijsch

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws