Adriaan van Bergen (59): ‘Het is goed zo’

| 24-12-2019

“Het is goed zo. Mijn missie is volbracht.” Aan het woord is Adriaan van Bergen. De 59-jarige manager van landskampioen Landstede Hammers kijkt tevreden terug op een buitengewoon succesvol 2019. Ver vooruitkijken doet hij liever niet. Aan het einde van het basketbalseizoen zit zijn werk erop en gaat hij genieten van zijn welverdiende pensioen. “Ik leef in het hier en nu!”

Als je Adriaan van Bergen vraagt naar zijn absolute hoogtepunt van het jaar 2019, dan denk je het antwoord zelf wel in te kunnen vullen. Niets is echter minder waar. “Mijn jongste dochter Floor heeft dit jaar haar Havo-diploma gehaald. Dat is voor mij persoonlijk het hoogtepunt van 2019. Zij heeft mij aangenaam verrast. Telkens zei zij: het komt wel goed, het komt wel goed. En het kwam ook goed”, vertelt Van Bergen, die in 2019 eveneens geniet van de trip met zijn gezin naar Toronto. “Floor mocht bepalen waar wij naartoe gingen en zij koos voor Canada. Dat was een mooie reis. En erg leuk dat wij Kaza Kajami-Keane daar nog hebben gesproken.”

Kaza Kajami-Keane
De Canadees international is tijdens het seizoen 2018-2019 één van de smaakmakers in de ploeg van Landstede-coach Herman van Belt. Sterker nog: Kajami-Keane ontvangt de titel ‘meest waardevolle speler’ van de Dutch Basketball League. “Kaza is een zeer fijne vent. Hij heeft ons landskampioen gemaakt”, zegt Van Bergen stellig. “Natuurlijk weet ik dat het hele team en de complete staf deze prestatie hebben neergezet, maar Kaza maakte het verschil. Hij is gewoon een ‘verschilmaker’. Een leider, die werd gevolgd in woord en daad.”

Als de nuchtere manager van Landstede Hammers terugdenkt aan zaterdag 1 juni 2019, dan overheerst er een dubbel gevoel. In het Groningse MartiniPlaza grijpt de Zwolse basketbaltrots weliswaar voor het eerst in de clubhistorie de landstitel, maar de ultieme vreugde bij Van Bergen blijft uit. Zelf spreekt hij over gemengde gevoelens. “Ik was uiteraard heel blij voor de spelers en de coaches, maar mijn euforie stond in schril contrast met de ontlading die ik vorige week zag bij de Nederlandse handbaldames. Ik dacht echt bij mijzelf: is dit het nou? Ik ging al heel snel weer ‘back to business’. In die zin heb ik dus niet genoten van het kampioenschap. Maar misschien zit ik gewoon zo in elkaar. Dat kan natuurlijk.”

Hartverwarmend
Voldoening haalt Adriaan van Bergen vooral uit de honderden berichtjes die hij via verschillende kanalen binnen krijgt. “Ik heb veel felicitaties gekregen uit de basketbalwereld, maar ook van mensen die ik jaren niet heb gesproken. Echt hartverwarmend. Zij benadrukten vooral dat het kampioenschap ook een bekroning is op mijn werk”, aldus Van Bergen, die smelt bij het lezen van een felicitatiebrief van de vader van de Amerikaanse Landstede-speler Noah Dahlman.

“Hij was tijdens het seizoen een weekje bij Noah in Nederland op bezoek geweest en had in die periode drie duels van ons gezien. We verloren in die week van Leiden. En hij schreef in zijn felicitatiemail dat hij na afloop van dat duel tegen Leiden niemand anders binnen de club had gezien die de nederlaag zo nam zoals ik dat deed. ‘Ik zag jou lijden. En daarom ben ik nu het meest blij voor jou’, schreef hij in de brief. Bij het lezen van zijn tekst had ik echt tranen in mijn ogen. De vader van Noah is ook 35 jaar coach geweest. En ik vond het bijzonder dat iemand aan de andere kant van de wereld aan mij dacht en de moeite nam om deze mooie mail te sturen.”

Supercup
Na het kampioenschap pakt Landstede Hammers aan het begin van het seizoen 2019-2020 direct weer een prijs. In het eigen Landstede Sportcentrum is de landskampioen met 78-68 te sterk voor bekerwinnaar Leiden. “Voor dat duel waren wij de favoriet. Op papier vond ik ons beter en wij waren ook gewoon beter. Het is fijn als dat er in zo’n wedstrijd uit komt. Voor mij voelde het winnen van de supercup als een bevestiging. Wij waren immers kampioen geworden en de weg die we zijn ingeslagen was dus goed”, stelt Van Bergen, die als manager van Landstede Hammers duidelijk weet wat hij wil. “Ik was binnen de club ‘the first believer’ en de eerste die het woord ‘kampioen’ uitsprak.”

Door het kampioenschap is er volgens Adriaan van Bergen wel sprake van een nieuwe situatie. “Er is zeker iets veranderd bij de club, want wij zijn er nu. Praten over het kampioenschap en het spelen van Europacupwedstrijden is normaal geworden. Dit resultaat is het gevolg van een proces dat wij jaren geleden zijn gestart. Als organisatie moeten wij het nog beter gaan doen dan voorheen, want het is absoluut moeilijker om aan de top te blijven. Wij waren de jagers, maar nu wordt er op ons gejaagd. Dat dwingt ons om op een andere manier naar zaken te kijken en dat vraagt om een andere speelwijze. Dat proces zal ook met vallen en opstaan gaan. Het begint echter met geloof en ambitie.”

© Jan Burgman Fotografie

FIBA Europe Cup
De huidige status van Landstede Hammers maakt Van Bergen trots. “We staan bovenaan in de Dutch Basketball League en zitten nog steeds in de FIBA Europe Cup. Dat is gewoon heel knap. In deze tweede poule hebben wij het weliswaar heel zwaar, maar dat is logisch want die is echt van een ander niveau. Je weet echter nooit waar het schip strandt. De ploeg verrast mij elke keer weer, dus… Door dit soort wedstrijden te spelen groeien wij in ieder geval naar een hoger niveau en ik weet zeker dat wij hier plezier van gaan hebben in de play-offs”, zegt Van Bergen.

Over de spelersgroep is de basketbalmanager aan het eind van het jaar 2019 louter positief. “De wijze waarop ze de internationale trips verstouwen vind ik ook prettig. Zonder gezeur. Eigenlijk staan alle indicatoren weer op groen en dat vergroot de kans op succes”, weet Van Bergen, die begin december wel moet ingrijpen om een oranje/rode-indicator op groen te krijgen. De club neemt afscheid van de Amerikaan Jordan Johnsen en de Engelsman Devon van Oostrum, het broertje van Landstede-captian Nigel van Oostrum, is zijn vervanger. Als wij op deze weg doorgaan, dan gaan wij dit seizoen nog een hoop plezier beleven.”

Medailles
Aan een tweede landstitel denkt hij vooralsnog niet. Laat staan over zijn naderende afscheid. “Het kampioenschap zou een mooie afsluiting zijn, maar ik houd mij daar niet mee bezig. Ik ben nu aan het werk en heb nog genoeg te doen. Ik leef in het hier en nu”, vertelt de 59-jarige Adriaan van Bergen, die hoe dan ook - met de nodige kilo’s aan medailles om zijn nek - door de voordeur naar buiten gaat. “Toen ik hier in Zwolle ben begonnen was er niet tot nauwelijks iets gewonnen. En nu horen wij bij de beste jeugdopleidingen van Nederland, wij zijn kampioen van de eredivisie en winnen is normaal geworden. Het is goed zo. Mijn missie is volbracht. Ik laat straks een organisatie achter die ertoe doet. En daar ben ik trots op.”

Basketbal, Landstede Hammers, Adriaan van Bergen

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws