125-jarig Swol 1894 onthult jubileumlogo

| 07-01-2019

Swol 1894 bestaat dit jaar 125 jaar en heeft het jubileumjaar zondag afgetrapt met de onthulling van een jubileumlogo. Dit logo werd onthuld tijdens het snerttoernooi, dat jaarlijks op de eerste zondag van het nieuwe jaar wordt georganiseerd. Dit keer werd in de pauze door het sterkste damesteam van de waterpoloafdeling een oefenwedstrijd gespeeld.

Swol 1894, opgericht op 20 augustus 1894, is een vereniging in Zwolle met diverse disciplines in de zwemsport. De vereniging is voortgekomen uit een combinatie van de Bad- en Zwemvereniging Zwartewater (BZZ) en de Zwolse Zwem- en Poloclub (ZZ&PC). Tegenwoordig bestaat de vereniging uit afdelingen voor wedstrijdzwemmen (waaronder de basisgroepen), waterpolo, synchroonzwemmen en masters- en conditiezwemmers. Anno 2018 beschikt Swol over meer dan 600 leden.

“Binnen Swol 1894 staat plezier voorop. Met vrienden en vriendinnen in competitieverband wedstrijden spelen/zwemmen of trainen. Van jong tot oud”, stelt de vereniging. “Ons motto is: ‘Je stopt niet met zwemmen omdat je ouder wordt, je wordt ouder omdat je stopt met zwemmen!’ Onze dames- en herenselectie van de waterpoloafdeling ontwikkelen zich naar het ‘topsportklimaat’ in Nederland en bij de afdeling synchroonzwemmen en de masters functioneren we al jaren op het hoogste niveau in Nederland en zelfs in Europa. Ook wij willen verbeteren, maar niet zonder het verloochenen van onze verenigingscultuur die nu dus al 125 jaar oud is.”

Nieuwe jeugdleden zorgen volgens Swol 1894 voor een gezonde instroom. “De jeugd leiden we zelf op met veelal senioren en selectieleden als trainers. Zo functioneert onze vereniging; wij doen dat al jaren. Swol is groot geworden door het klein te houden. Korte lijnen en vooral geen verspilling. Bijna de gehele begroting wordt gedragen door de contributie van de leden, sponsoren zijn in de zwemsport niet vanzelfsprekend, wij staan er financieel als vereniging toch gezond voor en zijn trots op onze club.”

Dit jaar bestaat Swol1894 maar liefst 125 jaar en dat moet volgens de zwemvereniging worden gevierd. “We hopen daarom ook nog wat sponsoren binnen te halen, want die zijn van harte welkom. Los daarvan gaan we volle kracht vooruit. Er komen in 2019 diverse landelijke zwemevenementen naar Zwolle, zoals het Open Nederlands Kampioenschap Masterzwemmen (ONMK), het Nederlands Jeugd Kampioenschap Synchroonzwemmen (NJK) en hoogstwaarschijnlijk het Nederlands Jeugd Kampioenschap Waterpolo (NJK).”

Daarnaast worden er gedurende het jaar diverse andere zwemevenementen georganiseerd. “Zoals een sponsor zwemmarathon met minder valide sporters, een nachtmarathon met de reddingsbrigade en uiteraard geven we tijdens de City Swim Zwolle in de zomer van 2019 acte de présence.” Swol 1894 sluit het jublieumjaar in september af met een feestelijk lustrumweekend met activiteiten voor de jeugd, een receptie en een feest voor (oud)leden en relaties. Ook wordt er gewerkt aan een lustrumboek met historie van de vereniging en mooie verhalen en beelden. Meer info is te vinden op www.swol1894.nl.

Waterpolo, Swol 1894, Zwemmen, Synchroonzwemmen, Zwembad De Vrolijkheid

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws